Babeczki bananowe z konfiturą

babeczki bananowe z konfiturą bez cukru

Pyszne i proste w przygotowaniu babeczki bananowe z konfiturą bez dodatku cukru. Te babeczki bananowe idealnie sprawdzą się dla całej rodziny - i dla malucha i dla starszaka! Świetnie sprawdzą się na podwieczorek, do zabrania w drogę czy jako smaczny dodatek do śniadaniówki.

Do nadziania babeczek polecam nasze pyszne i naturalne konfitury bez dodatku cukru. Babeczki możesz też posypać przed pieczeniem posiekaną gorzką czekoladą i/lub posiekanymi orzechami. Możesz je też po upieczeniu posypać liofilizowanymi owocami.

🎉 Wszystkie przepisy z mojego bloga i e-booków, a także wiele nowych, są już dostępne w naszej aplikacji mobilnej Mamo! Co dziś jemy? w wersji premium. 🤩

Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨‍👩‍👦

Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩‍🍳

🎉 Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages

Lista składników:

260 g bananów

separator składniki przepisu

150 g mąki

separator składniki przepisu

2 jajka

separator składniki przepisu

40 g tłuszczu

separator składniki przepisu

120 ml mleka

separator składniki przepisu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

separator składniki przepisu

0,5 łyżeczki sody

separator składniki przepisu

konfitura bez dodatku cukru 

separator składniki przepisu

0,5 łyżeczki mielonej wanilii lub cynamonu (opcjonalnie)

Wykonanie:

1.  Włączamy i rozgrzewamy piekarnik w funkcji góra-dół do 180 stopni.

2. Blendujemy banana z rozpuszczonym tłuszczem, jajkami i mlekiem.

3. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.

4. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników (nie mieszaj zbyt długo, nie przejmuj się małymi grudkami, podczas pieczenia znikną).

5. Do każdej papilotki nałóż łyżkę ciasta, następnie dodaj 0,5-1 łyżeczkę konfitury na środek i przykryj kolejną warstwą ciasta (teraz, jeśli chcesz, możesz posypać babeczki posiekaną gorzką czekoladą i/lub orzechami).

6. Pieczemy ok. 20 minut do zarumienienia.

Uwagi:
  • Wychodzi około 12-15 sztuk.
  • Używam mąki orkiszowej jasnej, możesz użyć zwykłej pszennej.
  • Waga bananów podana jest z uwzględnieniem skórki, u mnie były to dwa małe, dojrzałe banany.
  • W tym przepisie użyłam oleju kokosowego, możesz użyć innego oleju np. rzepakowego lub roztopionego masła.
  • Użyłam silikonowych papilotek.

Malwina Trzcińska

19.02.25

Zobacz także:

Berberyna

Czy berberyna może wspierać proces odchudzania?

W świecie pełnym diet obiecujących błyskawiczne efekty i preparatów o cudownym działaniu, berberyna coraz częściej pojawia się jako…

Kotleciki siekane z piekarnika

Kotleciki siekane z piekarnika

Pyszne kotleciki siekane z piekarnika z dodatkiem papryki, kukurydzy i sera - idealny obiad lub kolacja dla całej…

Mały kucharz w akcji: Najlepsze książki kucharskie, które rozbudzą w dziecku pasję do gotowania

Książki kucharskie występują w wersjach zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Jeśli nasza pociecha lubi gotować i…

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!