Babeczki bananowe z konfiturą

babeczki bananowe z konfiturą bez cukru

Pyszne i proste w przygotowaniu babeczki bananowe z konfiturą bez dodatku cukru. Te babeczki bananowe idealnie sprawdzą się dla całej rodziny - i dla malucha i dla starszaka! Świetnie sprawdzą się na podwieczorek, do zabrania w drogę czy jako smaczny dodatek do śniadaniówki.

Do nadziania babeczek polecam nasze pyszne i naturalne konfitury bez dodatku cukru. Babeczki możesz też posypać przed pieczeniem posiekaną gorzką czekoladą i/lub posiekanymi orzechami. Możesz je też po upieczeniu posypać liofilizowanymi owocami.

🎉 Wszystkie przepisy z mojego bloga i e-booków, a także wiele nowych, są już dostępne w naszej aplikacji mobilnej Mamo! Co dziś jemy? w wersji premium. 🤩

Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨‍👩‍👦

Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩‍🍳

🎉 Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages

Lista składników:

260 g bananów

separator składniki przepisu

150 g mąki

separator składniki przepisu

2 jajka

separator składniki przepisu

40 g tłuszczu

separator składniki przepisu

120 ml mleka

separator składniki przepisu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

separator składniki przepisu

0,5 łyżeczki sody

separator składniki przepisu

konfitura bez dodatku cukru 

separator składniki przepisu

0,5 łyżeczki mielonej wanilii lub cynamonu (opcjonalnie)

Wykonanie:

1.  Włączamy i rozgrzewamy piekarnik w funkcji góra-dół do 180 stopni.

2. Blendujemy banana z rozpuszczonym tłuszczem, jajkami i mlekiem.

3. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.

4. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników (nie mieszaj zbyt długo, nie przejmuj się małymi grudkami, podczas pieczenia znikną).

5. Do każdej papilotki nałóż łyżkę ciasta, następnie dodaj 0,5-1 łyżeczkę konfitury na środek i przykryj kolejną warstwą ciasta (teraz, jeśli chcesz, możesz posypać babeczki posiekaną gorzką czekoladą i/lub orzechami).

6. Pieczemy ok. 20 minut do zarumienienia.

Uwagi:
  • Wychodzi około 12-15 sztuk.
  • Używam mąki orkiszowej jasnej, możesz użyć zwykłej pszennej.
  • Waga bananów podana jest z uwzględnieniem skórki, u mnie były to dwa małe, dojrzałe banany.
  • W tym przepisie użyłam oleju kokosowego, możesz użyć innego oleju np. rzepakowego lub roztopionego masła.
  • Użyłam silikonowych papilotek.

Malwina Trzcińska

19.02.25

Zobacz także:

Berberyna

Czy berberyna może wspierać proces odchudzania?

W świecie pełnym diet obiecujących błyskawiczne efekty i preparatów o cudownym działaniu, berberyna coraz częściej pojawia się jako…

Super smaczne mini placuszki bananowe

Super smaczne mini placuszki bananowe

Super smaczne mini placuszki bananowe to świetny pomysł na II śniadanie lub przekąskę zarówno dla Twojego dziecka jak i całej rodziny. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wychodzą mięciutkie, puszyste i do tego takie pyszne!

chlebek bananowy bez jajka

Przepyszny chlebek bananowy bez jajka

Chlebek bananowy bez jajka nie dość, że przepyszny to jeszcze odpowiedni dla alergików, a także prosty i szybki w wykonaniu! Ponadto jest bez cukru, bez nabiału, a także bezglutenowy!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!