Babeczki bananowe z konfiturą
Pyszne i proste w przygotowaniu babeczki bananowe z konfiturą bez dodatku cukru. Te babeczki bananowe idealnie sprawdzą się dla całej rodziny - i dla malucha i dla starszaka! Świetnie sprawdzą się na podwieczorek, do zabrania w drogę czy jako smaczny dodatek do śniadaniówki.
Do nadziania babeczek polecam nasze pyszne i naturalne konfitury bez dodatku cukru. Babeczki możesz też posypać przed pieczeniem posiekaną gorzką czekoladą i/lub posiekanymi orzechami. Możesz je też po upieczeniu posypać liofilizowanymi owocami, do tego najbardziej sprawdzą się tropikalne różdżki smaku.
🎉Wszystkie przepisy z mojego bloga, e-booków oraz wiele nowych przepisów w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji Mamo! Co dziś jemy? w wersji premium. 🤩
Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨👩👦
Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩🍳
🎉Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages
Lista składników:
260 g bananów
150 g mąki
2 jajka
40 g tłuszczu
120 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki mielonej wanilii lub cynamonu (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Włączamy i rozgrzewamy piekarnik w funkcji góra-dół do 180 stopni.
2. Blendujemy banana z rozpuszczonym tłuszczem, jajkami i mlekiem.
3. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
4. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników (nie mieszaj zbyt długo, nie przejmuj się małymi grudkami, podczas pieczenia znikną).
5. Do każdej papilotki nałóż łyżkę ciasta, następnie dodaj 0,5-1 łyżeczkę konfitury na środek i przykryj kolejną warstwą ciasta (teraz, jeśli chcesz, możesz posypać babeczki posiekaną gorzką czekoladą i/lub orzechami).
6. Pieczemy ok. 20 minut do zarumienienia.
Uwagi:- Wychodzi około 12-15 sztuk.
- Używam mąki orkiszowej jasnej, możesz użyć zwykłej pszennej.
- Waga bananów podana jest z uwzględnieniem skórki, u mnie były to dwa małe, dojrzałe banany.
- W tym przepisie użyłam oleju kokosowego, możesz użyć innego oleju np. rzepakowego lub roztopionego masła.
- Użyłam silikonowych papilotek.
19.02.25
Zobacz także:
Pyszne gołąbki bez zawijania dla całej rodziny
Pyszne gołąbki bez zawijania dla całej rodziny to danie, które Twoje dziecko pokocha! Przepyszny, szybki i prosty w wykonaniu obiad. Spróbuj już dziś!
Najlepszy domowy kisiel mango-ananas
Sprawdź przepis na ten pyszny domowy kisiel! Jest banalnie prosty w wykonaniu, a do tego bije na głowę te gotowce ze sklepu. Taki domowy kisiel jest zdrowszą opcją od tych paczkowanych, a robi się go tylko chwilę dłużej. Wersja smakowa, którą Ci tu proponuje jest moim zdaniem najsmaczniejsza ze wszystkich, które jadłam. Domowy kisiel to super pomysł na podwieczorek, deser czy przekąskę dla niemowlaka, starszaka i całej rodziny.
Rozszerzanie diety metodą BLW – nasze początki
Jak wyglądały nasze początki rozszerzania diety metodą BLW? Jakie plusy, a jakie minusy widziałam w tym sposobie odżywiania? Czy żałuję wybrania tej metody rozszerzania diety? Wszystkiego tego dowiesz się w tym poście.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!