Ciasto bez cukru z konfiturą
Zapraszam Cię dziś po przepis na proste ciasto bez cukru z konfiturą.
Co zamiast cukru? Sproszkowane daktyle!
Ciasto jest tylko delikatnie słodkie, a jeśli wolisz bardziej słodkie wypieki – sproszkowane daktyle możesz zamienić na zwykły cukier. Ja piekłam w obu wersjach i każda jest pyszna, choć różnią się od siebie smakiem i strukturą.
Jeżeli szukasz przepisu na ciasto bez cukru dla dziecka, dbając o to, by nie było go zbyt dużo w diecie – świetnie trafiłaś! Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Polecam podawać z porcją świeżej konfitury bez dodatku cukru – tu polecam nasze konfitury Mamo! Co dziś jemy?. To słoiczki pełne owoców o wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Bez cukru, bez słodzików, bez soków i zbędnych dodatków. Naturalnie niskocukrowe! Zapisz się na mój newsletter, żeby złapać produkty Mamo! Co dziś jemy? taniej! 😍
Użyłam sproszkowanych daktyli i mąki orkiszowej jasnej od HELPA, które dostałam w prezencie. A do końca września możecie skorzystać z kodu rabatowego: MALWINA15 na www.helpa.pl 🛒
🎉 Wszystkie przepisy z mojego bloga i e-booków, a także wiele nowych, są już dostępne w naszej aplikacji mobilnej Mamo! Co dziś jemy? w wersji premium. 🤩
Lista składników:
50 g sproszkowanych daktyli
160 g mąki
3 małe jajka
120 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
konfitura bez dodatku cukru
1 łyżeczka mielonej wanilii (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra–dół). Foremkę o średnicy ok. 17 cm wykładamy papierem do pieczenia.
2. Jajka miksujemy ze sproszkowanymi daktylami do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Masło rozpuszczamy (np. w kuchence mikrofalowej) i przestudzone wlewamy do masy.
4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz wanilią. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy całość szpatułką.
5. Gotową masę wylewamy do przygotowanej foremki. Na wierzchu rozkładamy kleksy konfitury i lekko wciskamy je w ciasto.
6. Pieczemy ok. 40 minut w 180°C (góra–dół). Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po zakończeniu pieczenia uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na ok. 5 minut, a następnie wyjmujemy je do przestudzenia.
Uwagi:- Użyj dowolnej ulubionej konfitury - sprawdź u mnie w sklepie > https://mamocodzisjemy.pl/kategoria-produktu/zdrowa-zywnosc/przetwory/
- Zamiast sproszkowanych daktyli możesz użyć cukru.
- Użyłam mąki orkiszowej jasnej, może być zwykła pszenna.
04.09.25
Zobacz także:
Wyjątkowa kasza gryczana na słodko z kakao i daktylami
Kasza gryczana - królowa kasz, w innej, pysznej odsłonie. Świetny pomysł na podanie kaszy gryczanej, która jest jedną z najzdrowszych kasz. Ty i Twoje dziecko pokochacie ją w takim pysznym wydaniu! Świetny pomysł zarówno na śniadanie, kolację czy podwieczorek. Pysznie i zdrowo!
Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury bez cukru
Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury bez dodatku cukru to propozycja ekspresowego dania dla całej rodziny!
Zaczarowane placki z buraka i jabłka
Proste i szybkie w przygotowaniu placki z burakiem i jabłkiem. Idealne dla całej rodziny!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!