Ciasto bez cukru z konfiturą

Ciasto bez cukru z konfiturą

Zapraszam Cię dziś po przepis na proste ciasto bez cukru z konfiturą.
Co zamiast cukru? Sproszkowane daktyle!

Ciasto jest tylko delikatnie słodkie, a jeśli wolisz bardziej słodkie wypieki – sproszkowane daktyle możesz zamienić na zwykły cukier. Ja piekłam w obu wersjach i każda jest pyszna, choć różnią się od siebie smakiem i strukturą.

Jeżeli szukasz przepisu na ciasto bez cukru dla dziecka, dbając o to, by nie było go zbyt dużo w diecie – świetnie trafiłaś! Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Polecam podawać z porcją świeżej konfitury bez dodatku cukru – tu polecam nasze konfitury Mamo! Co dziś jemy?. To słoiczki pełne owoców o wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Bez cukru, bez słodzików, bez soków i zbędnych dodatków. Naturalnie niskocukrowe! Zapisz się na mój newsletter, żeby złapać produkty Mamo! Co dziś jemy? taniej! 😍

Użyłam sproszkowanych daktyli i mąki orkiszowej jasnej od HELPA, które dostałam w prezencie. A do końca września możecie skorzystać z kodu rabatowego: MALWINA15 na www.helpa.pl 🛒

🎉 Wszystkie przepisy z mojego bloga i e-booków, a także wiele nowych, są już dostępne w naszej aplikacji mobilnej Mamo! Co dziś jemy? w wersji premium. 🤩

Lista składników:

50 g sproszkowanych daktyli

separator składniki przepisu

160 g mąki

separator składniki przepisu

3 małe jajka

separator składniki przepisu

120 g masła

separator składniki przepisu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

separator składniki przepisu

konfitura bez dodatku cukru 

separator składniki przepisu

1 łyżeczka mielonej wanilii (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra–dół). Foremkę o średnicy ok. 17 cm wykładamy papierem do pieczenia.

2. Jajka miksujemy ze sproszkowanymi daktylami do uzyskania gładkiej konsystencji.

3. Masło rozpuszczamy (np. w kuchence mikrofalowej) i przestudzone wlewamy do masy.

4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz wanilią. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy całość szpatułką.

5. Gotową masę wylewamy do przygotowanej foremki. Na wierzchu rozkładamy kleksy konfitury i lekko wciskamy je w ciasto.

6. Pieczemy ok. 40 minut w 180°C (góra–dół). Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po zakończeniu pieczenia uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na ok. 5 minut, a następnie wyjmujemy je do przestudzenia.

Uwagi:

Malwina Trzcińska

04.09.25

Zobacz także:

Wyjątkowa kasza gryczana na słodko z kakao i daktylami

Wyjątkowa kasza gryczana na słodko z kakao i daktylami

Kasza gryczana - królowa kasz, w innej, pysznej odsłonie. Świetny pomysł na podanie kaszy gryczanej, która jest jedną z najzdrowszych kasz. Ty i Twoje dziecko pokochacie ją w takim pysznym wydaniu! Świetny pomysł zarówno na śniadanie, kolację czy podwieczorek. Pysznie i zdrowo!

Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury

Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury bez cukru

Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury bez dodatku cukru to propozycja ekspresowego dania dla całej rodziny!

placki z buraka i jabłka

Zaczarowane placki z buraka i jabłka

Proste i szybkie w przygotowaniu placki z burakiem i jabłkiem. Idealne dla całej rodziny!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!