Kremowy sos do makaronu i pulpetów z kalafiora i mascarpone

Pyszny, kremowy sos do makaronu i pulpetów z kalafiora i mascarpone

Kremowy i aksamitny sos do makaronu, pulpetów i innych mięs lub ciecierzycy. Szybki i prosty w wykonaniu obiad lub kolacja dla całej rodziny.

Lubię takie dania jak właśnie ten sos do makaronu, które możemy podać na różne sposoby. Dzięki temu mamy obiad na dwa dni, który podajemy w zupełnie innej formie. Jeżeli chcemy zrobić na przykład dwa ekspresowe obiady lub kolacje dla całej rodziny to jednego dnia podajemy sos z makaronem posypany serem, a do tego jakieś warzywa. Natomiast drugiego dnia do sosu dodajemy gotową ciecierzycę ze słoika i podajemy z ryżem oraz porcje warzyw. Takim sposobem mamy dwa różne, mega szybkie obiady lub kolacje używając do ich przygotowania tego sosu.

Sos idealnie pasuje również do mięsa. Można podać go z pulpetami lub piersią z kurczaka. Do tego makaron, kasza, ryż, ziemniaki - co tylko chcesz. Jeden sos, a tak wiele opcji.

Lista składników:

1 malutka główka kalafiora, lub połowa większego

separator składniki przepisu

2 duże ząbki czosnku 

separator składniki przepisu

1 mała cebula

separator składniki przepisu

2 łyżki mascarpone

separator składniki przepisu

około 30 gramów startego sera (może być żółty lub parmezan)

separator składniki przepisu

przyprawy: pieprz i sól dla starszych

separator składniki przepisu

oliwa z oliwek lub inny tłuszcz

Wykonanie:

1. Kalafiora dzielimy na mniejsze części, myjemy i gotujemy do miękkości.

2. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i chwilę podsmażamy.

3. Ugotowanego kalafiora odlewamy z wody, ale nie całej, trochę na dnie zostawiamy.

4. Do kalafiora dajemy pozostałe składniki: czosnek, cebulę, mascarpone, starty ser, pieprz oraz sól (dla starszych) i blendujemy na gładko.

Uwagi:

  • Jeżeli chcesz przygotować sos dla małego dziecka możesz pominąć podsmażanie (koło roczku można śmiało podawać podsmażane) oraz sól. Jeżeli chodzi o ser to zawiera on sporą ilość soli, więc przed rokiem nie podajemy dużych ilości. Może pojawiać się w diecie dziecka przed skończonym rokiem (ale nie na samym początku rozszerzania diety) od czasu do czasu zamiennie z innymi produktami bogatymi w sól np. kiszonkami.
  • Resztę mascarpone polecam wykorzystać na przykład jako smarowidło do gofrów. Wystarczy posmarować gofry mascarpone , położyć ulubione owoce i pyszny podwieczorek gotowy.

Malwina Trzcińska

22.09.22

Zobacz także:

jedzenie dla dziecka

5 powodów, dla których różnorodność w diecie dziecka jest ważna

Zdrowa i zrównoważona dieta ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka. Jednym z kluczowych elementów zdrowego odżywiania jest…

koktajle dla dzieci

Koktajle dla dzieci – czy to odpowiedni posiłek?

Jeśli zastanawiasz się czy koktajl do dobry posiłek dla dziecka, to zdradzę Ci, że tak. Jednak musisz pamiętać o kilku kwestiach. Jakich? Zapraszam do krótkiego wpisu na ten temat :)

pierniki bez cukru, bez mleka

Pierniki bez cukru i mleka

Pyszne pierniki bez cukru i mleka, idealne dla dzieci i całej rodziny. Delikatnie słodkie, ponieważ słodzone miodem lipowym,…

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!