Prosty łosoś z piekarnika z ziemniaczkami

Pyszny i prosty łosoś z piekarnika z ziemniaczkami

Łosoś z piekarnika z ziemniaczkami i brokułem to jeden z naszych ulubionych obiadów. To danie jest mega proste w wykonaniu, całkiem szybkie, a do tego smaczne i zdrowe. Jest to podstawowy przepis na łososia bez wymyślnych dodatków.

Łososia warto wprowadzić do diety swojej rodziny. Jest on bogatym źródłem witamin, minerałów, białka oraz aminokwasów, których organizm sam nie wytwarza. Łosoś zawiera także cenne kwasy tłuszczowe omega 3, które są bardzo ważne zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Dlatego też rekomenduje się spożywanie ryb 2 x w tygodniu. Jednak jak powszechnie wiadomo ryby są zanieczyszczone (ale co w dzisiejszych czasach nie jest?), więc nie przesadzaj i nie jedz ich zbyt często.

Najczęściej łososia z piekarnika z ziemniaczkami podaję z brokułem gotowanym lub parowanym, a w sezonie ze szparagami. Możesz zrobić cały obiad z piekarnika i zamiast gotowanych warzyw dorzucić do ziemniaków na przykład cukinię pokrojoną w grubsze plastry.

Lista składników:

łosoś - ilość według uznania

separator składniki przepisu

pęczek koperku lub koperek suszony

separator składniki przepisu

cytryna

separator składniki przepisu

ziemniaki - ilość według uznania

separator składniki przepisu

przyprawy: pieprz, słodka papryka, ząbek czosnku lub czosnek granulowany, tymianek i sól dla starszych

separator składniki przepisu

oliwa z oliwek

Wykonanie:

1. Piekarnik włączamy na 180 stopni góra dół.

2. Ziemniaki obieramy i kroimy na kształt grubszych frytek (wzdłuż na pół, następnie w grubsze plastry i ewentualnie te plastry na pół - zależy jak duże są ziemniaki).

3. Ziemniaki posypujemy papryką, czosnkiem, tymiankiem, ewentualnie solą i dodajemy oliwy z oliwek (jak robię ziemniaki na 3 porcje to wlewam zazwyczaj 1 łyżkę. Ziemniaki nie mają pływać w oliwie, tylko być nią muśnięte, tak więc sam/a musisz dostosować jej ilość do ilości ziemniaków).

4. Ziemniaki dokładnie mieszamy, rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika.

5. W międzyczasie przygotowujemy łososia. Kroimy go w odpowiednie dla nas porcje. Skrapiamy cytryną, przyprawiamy pieprzem, dla starszych solą oraz posypujemy obwicie posiekanym koperkiem.

6. Po 15 minutach od wstawienia ziemniaków łososia układamy na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika (ziemniaki są bardziej na górze, łosoś bardziej na dole).

7. Łososia i ziemniaki pieczemy razem 10 minut, a po tym czasie przełączamy na termoobieg i pieczemy kolejne 10 minut.

8. Gotowego już łososia możemy dodatkowo skropić sokiem z cytryny, można też dodać do niego trochę masła.

9. Podajemy z ulubionymi warzywami przygotowanymi w międzyczasie.

Uwagi:
  • Możesz w ogóle nie przyprawiać ziemniaków tylko polać oliwą, ja tak często robię i są równie smaczne. Możesz też użyć swoich ulubionych przypraw.
  • Taki zestaw bez soli śmiało możesz podawać od początków rozszerzania diety dziecka.
  • Nasze ulubione dodatki warzywne do tego obiadu to: brokuł, szparagi (w sezonie), kapusta kiszona, mini marchewki, cukinia z piekarnika.
  • Podsumowując czas pieczenia: ziemniaki pieczemy łącznie 35 min - w tym ostatnie 10 minut na termoobiegu, łososia pieczemy 20 minut - w tym ostatnie 10 minut na termoobiegu.

Malwina Trzcińska

03.10.22

Zobacz także:

pulpety dla niemowlaka

Proste pulpety w sosie pomidorowym

Proste w wykonaniu pulpety dla niemowlaka, dzieciaka i dorosłego. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny!

Owsianka z marchewką i rodzynkami

Owsianka z marchewką dla niemowlaka i dla starszaka

Spróbuj owsianki w jesiennej odsłonie! Pyszne śniadanie lub kolacja dla całej rodziny - od niemowlaka po dorosłego!

Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury

Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury bez cukru

Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury bez dodatku cukru to propozycja ekspresowego dania dla całej rodziny!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!