Szakszuka idealna

szakszuka przepis idealny

U nas w domu jajka to podstawa i jemy je w różnych formach. Jednak to szakszuka zdecydowanie góruje nad innymi jajecznymi daniami. To nasze tradycyjne niedzielne śniadanie, ale i na obiedzie czasami zagości. Tak! Szakszuka idealnie nadaje się również na obiad, chociaż głównie kojarzyć możecie ją ze śniadaniem. Zamiast zwykłego sadzonego jaja z ziemniakami, proponuję Ci spróbować na obiad szakszuki z kaszą gryczaną i dodatkową porcją ulubionych warzyw. Jak dla mnie niebo w gębie! Szybko, prosto, pysznie i zdrowo! Czego chcieć więcej?!

Jaja to produkt gęsty odżywczo bogaty w wiele witamin, minerałów i aminokwasów. Jest to bardzo wartościowy produkt, który powinien na stałe zagościć w Waszej diecie, jeśli tylko dobrze je tolerujecie. Jajka możecie podawać już od początku rozszerzania diety dziecka. Należy jednak pamiętać, że jest to produkt alergizujący, więc po pierwszym podaniu obserwujemy dziecko, czy nie ma żadnych niepożądanych objawów. Ważne jest też to, że do ok. 2. roku życia dziecka pilnujemy, żeby jajko było dobrze ścięte.

Jeśli zastanawiasz się jak podać jajka niemowlakowi to zapraszam Cię również do przepisu jajka dla niemowlaka.

Te przepiękne ręcznie wykonane ceramiczne naczynia znajdziecie na elling.pl

Lista składników:

2 średniej wielkości pomidory (około 300 gramów)

separator składniki przepisu

1 malutki ząbek czosnku

separator składniki przepisu

kawałek papryki (grubszy pasek)

separator składniki przepisu

4 jaja

separator składniki przepisu

przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, około ¼ małej łyżeczki kuminu (taka większa szczypta), szczypta ostrej papryki lub chilli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól dla starszych

separator składniki przepisu

masło klarowane

 

Wykonanie:

1. Pomidory polewamy wrzątkiem w celu zdjęcia z nich skórki i kroimy w kostkę.

2. Paprykę kroimy w małą kosteczkę (ja obieram ją ze skórki).

3. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy chwilkę czosnek przeciśnięty przez praskę z przyprawami (oprócz soli jeżeli używacie).

4. Dodajemy pomidory oraz paprykę i gotujemy chwilę bez przykrycia, aż pomidory lekko zmiękną i odparuje nieco wody.

5. Robimy łopatką takie dziurki na patelni w pomidorach i wbijamy w nie jajka.

6. Dusimy pod przykryciem do ścięcia jajek tak mocno jak lubimy.

Uwagi:

  • Porcja jaką tu proponuję jest dla mamy i dziecka.
  • Jeśli robicie tę potrawę dla niemowlaka nie musicie podsmażać, wystarczy tylko wszystko dusić. W takiej postaci możecie szakszuke podawać od początku rozszerzania diety. Trzeba tylko pamiętać żeby jajko było dobrze ścięte.

Malwina Trzcińska

30.08.22

Zobacz także:

Gofrownica MPM

Gofrownica – niezbędny sprzęt w Twojej kuchni

Jeśli zastanawiasz się jaką gofrownicę wybrać i czy to niezbędny sprzęt w Twojej kuchni to zapraszam Cię do wpisu!

pomidorowa dla niemowlaka

Prosta pomidorowa dla niemowlaka, dziecka i dorosłego

Prosta i pyszna pomidorowa dla niemowlaka, dziecka, a także dorosłego. Bardzo prosty przepis, który będzie odpowiedni dla całej rodziny! Z ryżem, makaronem a może kluseczkami? Z czym ją zjecie?

Pyszne pulpety drobiowe z ryżem

Pyszne pulpety drobiowe z ryżem

Pulpety drobiowe z ryżem to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosta i zdrowa propozycja obiadowa, którą pokocha Twoje dziecko.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!