Szakszuka idealna
U nas w domu jajka to podstawa i jemy je w różnych formach. Jednak to szakszuka zdecydowanie góruje nad innymi jajecznymi daniami. To nasze tradycyjne niedzielne śniadanie, ale i na obiedzie czasami zagości. Tak! Szakszuka idealnie nadaje się również na obiad, chociaż głównie kojarzyć możecie ją ze śniadaniem. Zamiast zwykłego sadzonego jaja z ziemniakami, proponuję Ci spróbować na obiad szakszuki z kaszą gryczaną i dodatkową porcją ulubionych warzyw. Jak dla mnie niebo w gębie! Szybko, prosto, pysznie i zdrowo! Czego chcieć więcej?!
Jaja to produkt gęsty odżywczo bogaty w wiele witamin, minerałów i aminokwasów. Jest to bardzo wartościowy produkt, który powinien na stałe zagościć w Waszej diecie, jeśli tylko dobrze je tolerujecie. Jajka możecie podawać już od początku rozszerzania diety dziecka. Należy jednak pamiętać, że jest to produkt alergizujący, więc po pierwszym podaniu obserwujemy dziecko, czy nie ma żadnych niepożądanych objawów. Ważne jest też to, że do ok. 2. roku życia dziecka pilnujemy, żeby jajko było dobrze ścięte.
Jeśli zastanawiasz się jak podać jajka niemowlakowi to zapraszam Cię również do przepisu jajka dla niemowlaka.
Te przepiękne ręcznie wykonane ceramiczne naczynia znajdziecie na elling.pl
Lista składników:
2 średniej wielkości pomidory (około 300 gramów)
1 malutki ząbek czosnku
kawałek papryki (grubszy pasek)
4 jaja
przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, około ¼ małej łyżeczki kuminu (taka większa szczypta), szczypta ostrej papryki lub chilli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól dla starszych
masło klarowane
Wykonanie:
1. Pomidory polewamy wrzątkiem w celu zdjęcia z nich skórki i kroimy w kostkę.
2. Paprykę kroimy w małą kosteczkę (ja obieram ją ze skórki).
3. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy chwilkę czosnek przeciśnięty przez praskę z przyprawami (oprócz soli jeżeli używacie).
4. Dodajemy pomidory oraz paprykę i gotujemy chwilę bez przykrycia, aż pomidory lekko zmiękną i odparuje nieco wody.
5. Robimy łopatką takie dziurki na patelni w pomidorach i wbijamy w nie jajka.
6. Dusimy pod przykryciem do ścięcia jajek tak mocno jak lubimy.
Uwagi:
- Porcja jaką tu proponuję jest dla mamy i dziecka.
- Jeśli robicie tę potrawę dla niemowlaka nie musicie podsmażać, wystarczy tylko wszystko dusić. W takiej postaci możecie szakszuke podawać od początku rozszerzania diety. Trzeba tylko pamiętać żeby jajko było dobrze ścięte.
30.08.22
Zobacz także:
Przepis na gofry domowe bez cukru: budyniowo-kokosowe z gruszką
Szukasz wyjątkowego przepisu na gofry domowe bez cukru? Koniecznie sprawdź ten przepis! Przepyszna, ale i zdrowsza wersja gofrów dla całej rodziny!
Dlaczego liofilizowane owoce są doskonałym wyborem dla Twojego dziecka?
Jeśli ciekawi Cię co to w ogóle jest ta cała liofilizacja? Dlaczego warto zaprosić owoce liofilizowane do swojej kuchni? Czy są odpowiednie dla niemowląt? Do czego je wykorzystać? To zapraszam Cię do tego wpisu!
Pyszne pulpety drobiowe z ryżem
Pulpety drobiowe z ryżem to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosta i zdrowa propozycja obiadowa, którą pokocha Twoje dziecko.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!