Duszona wątróbka z cebulką- prosty i szybki przepis na zdrowy obiad

Prosta duszona wątróbka z cebulką

Jedni wątróbkę kochają, inni jej nienawidzą. Ja należę do tej pierwszej grupy i na szczęście moja córka też została miłośniczką wątróbki. Duszona wątróbka z cebulką to moja propozycja na prosty, szybki i mega zdrowy obiad dla całej rodziny. Zapraszam poniżej po przepis.

Mojej córce podałam wątróbkę jakoś krótko po roku. Polskie zalecenia dotyczące rozszerzania diety mówią, aby nie podawać podrobów do 3 r.ż. dziecka, co moim zdaniem jest krzywdzące. Umówmy się, dzieci po 3. roku życia bardzo często już nie są tak chętne do próbowania nowości. Do tego zwróćmy uwagę na to, że podroby to doskonałe źródło składników odżywczych, minerałów, witamin. Ważne, żeby kupować podroby najwyższej jakości- ekologiczne lub od zwierząt gospodarskich. Trzeba też pamiętać, że takiej wątróbki nie można spożywać zbyt często, chociażby ze względu na dużą ilość witaminy A, która się w niej znajduje. Według WHO, dzieci mogą spożywać wątróbkę od początku rozszerzania diety, a bezpieczna jej dawka została ustalona na jedną porcję tygodniowo. U mnie w domu wątróbkę jemy średnio 1-2 razy w miesiącu.

Duszona wątróbka z cebulką- z czym podać? My lubimy jeść ją w towarzystwie kaszy gryczanej niepalonej, bo to nasza ulubiona kasza oraz z porcją warzyw. Można zjeść ją również z ziemniakami czy ryżem oraz dodatkiem kiszonego ogórka, który świetnie do niej pasuje.

A jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne i proste obiadu to koniecznie wypróbuj przepis na łososia z ziemniaczkami z piekarnika. Polecam także przepis na drobiowe pulpeciki z ryżem.

Lista składników:

500 g wątróbki z kurczaka

separator składniki przepisu

1 duża cebula

separator składniki przepisu

pieprz

separator składniki przepisu

oliwa z oliwek lub inny tłuszcz

Wykonanie:

1. Kroimy cebulę w pół piórka.

2. Pozbywamy się z wątróbki żyłek i posypujemy ją pieprzem (ilość według uznania).

3. Podsmażamy chwilę cebulę na tłuszczu i przesuwamy ją na bok patelni.

4. Podsmażamy chwilkę wątróbkę z dwóch stron na małej mocy kuchenki, mieszamy z cebulką, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem 10 minut.

Uwagi:
  • Nie solę w ogóle wątróbki, jeśli natomiast Ty chcesz użyć soli, to zrób to na talerzu lub pod koniec duszenia wątróbki.
  • Jeżeli chcesz podać to danie niemowlakowi, możesz zamienić podsmażanie na duszenie.

Malwina Trzcińska

20.01.23

Zobacz także:

Puszyste placki z dynią i jabłkiem

Puszyste placki z dynią i jabłkiem

Placki z dynią i jabłkiem - idealne jesienne połączenie! Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu puszyste placki dla całej rodziny! Placki z dynią i jabłkiem idealnie nadają się na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek, przekąskę, ale również na kolację.

naleśniki z makiem

Naleśniki z makiem z dodatkiem mascarpone i konfitury truskawkowej

Przepyszne naleśniki z makiem z dodatkiem mascarpone i konfitury truskawkowej bez cukru. To pyszny posiłek dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się zarówno na podwieczorek jak i śniadanie czy kolację.

Pyszny i prosty kurczak ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Prosty kurczak ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Kurczak ze szpinakiem w sosie pomidorowym to świetny pomysł na prosty, szybki i pyszny obiad dla Twojej rodziny. Wypróbuj i się przekonaj!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!