Duszona wątróbka z cebulką- prosty i szybki przepis na zdrowy obiad


Jedni wątróbkę kochają, inni jej nienawidzą. Ja należę do tej pierwszej grupy i na szczęście moja córka też została miłośniczką wątróbki. Duszona wątróbka z cebulką to moja propozycja na prosty, szybki i mega zdrowy obiad dla całej rodziny. Zapraszam poniżej po przepis.
Mojej córce podałam wątróbkę jakoś krótko po roku. Polskie zalecenia dotyczące rozszerzania diety mówią, aby nie podawać podrobów do 3 r.ż. dziecka, co moim zdaniem jest krzywdzące. Umówmy się, dzieci po 3. roku życia bardzo często już nie są tak chętne do próbowania nowości. Do tego zwróćmy uwagę na to, że podroby to doskonałe źródło składników odżywczych, minerałów, witamin. Ważne, żeby kupować te o najwyższej jakości- ekologiczne lub od zwierząt gospodarskich. Trzeba też pamiętać, że takiej wątróbki nie można spożywać zbyt często, chociażby ze względu na dużą ilość witaminy A, która się w niej znajduje. Według WHO, dzieci mogą spożywać wątróbkę od początku rozszerzania diety, a bezpieczna jej dawka została ustalona na jedną porcję tygodniowo. U mnie w domu wątróbkę jemy średnio 1-2 razy w miesiącu.
Duszona wątróbka z cebulką- z czym podać? My lubimy jeść ją w towarzystwie kaszy gryczanej niepalonej, bo to nasza ulubiona kasza oraz z porcją warzyw. Można zjeść ją również z ziemniakami czy ryżem oraz dodatkiem kiszonego ogórka, który świetnie do niej pasuje.
A jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne i proste obiadu to koniecznie wypróbuj przepis na łososia z ziemniaczkami z piekarnika. Polecam także przepis na drobiowe pulpeciki z ryżem.
Lista składników:
500 g wątróbki z kurczaka

1 duża cebula

pieprz

oliwa z oliwek lub inny tłuszcz
Wykonanie:
1. Kroimy cebulę w pół piórka.
2. Pozbywamy się z wątróbki żyłek i posypujemy ją pieprzem (ilość według uznania).
3. Podsmażamy chwilę cebulę na tłuszczu i przesuwamy ją na bok patelni.
4. Podsmażamy chwilkę wątróbkę z dwóch stron na małej mocy kuchenki, mieszamy z cebulką, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem 10 minut.
Uwagi:- Nie solę w ogóle wątróbki, jeśli natomiast Ty chcesz użyć soli, to zrób to na talerzu lub pod koniec duszenia wątróbki.
- Jeżeli chcesz podać to danie niemowlakowi, możesz zamienić podsmażanie na duszenie.




20.01.23
Zobacz także:


Witamina C dla dzieci – jaką wybrać, dlaczego jest tak ważna i jakie ma właściwości?
Zastanawiasz się czy i jaką witaminę C suplementować? Do czego witamina C jest nam potrzebna i jakie ma właściwości? Czy wspomaga ona odporność naszą i naszych dzieci? Tego dowiesz się w tym wpisie.

Prosty i smaczny domowy chleb gryczany
Szukasz przepisu na domowy, zdrowy chleb? Sprawdź ten przepis na prosty w wykonaniu bezglutenowy, domowy chleb gryczany.

Proste naleśniki bez mleka, bez jajka i bez mąki
Proste naleśniki bez mleka, bez jajek i bez mąki. Idealne dla alergików i wszystkich tych, którzy chcą spróbować zdrowszej wersji tych znanych pyszności!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!