🚚 Darmowa dostawa za zakupy powyżej 250 zł 🚚

Duszona wątróbka z cebulką- prosty i szybki przepis na zdrowy obiad

Prosta duszona wątróbka z cebulką

Jedni wątróbkę kochają, inni jej nienawidzą. Ja należę do tej pierwszej grupy i na szczęście moja córka też została miłośniczką wątróbki. Duszona wątróbka z cebulką to moja propozycja na prosty, szybki i mega zdrowy obiad dla całej rodziny. Zapraszam poniżej po przepis.

Mojej córce podałam wątróbkę jakoś krótko po roku. Polskie zalecenia dotyczące rozszerzania diety mówią, aby nie podawać podrobów do 3 r.ż. dziecka, co moim zdaniem jest krzywdzące. Umówmy się, dzieci po 3. roku życia bardzo często już nie są tak chętne do próbowania nowości. Do tego zwróćmy uwagę na to, że podroby to doskonałe źródło składników odżywczych, minerałów, witamin. Ważne, żeby kupować te o najwyższej jakości- ekologiczne lub od zwierząt gospodarskich. Trzeba też pamiętać, że takiej wątróbki nie można spożywać zbyt często, chociażby ze względu na dużą ilość witaminy A, która się w niej znajduje. Według WHO, dzieci mogą spożywać wątróbkę od początku rozszerzania diety, a bezpieczna jej dawka została ustalona na jedną porcję tygodniowo. U mnie w domu wątróbkę jemy średnio 1-2 razy w miesiącu.

Duszona wątróbka z cebulką- z czym podać? My lubimy jeść ją w towarzystwie kaszy gryczanej niepalonej, bo to nasza ulubiona kasza oraz z porcją warzyw. Można zjeść ją również z ziemniakami czy ryżem oraz dodatkiem kiszonego ogórka, który świetnie do niej pasuje.

A jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne i proste obiadu to koniecznie wypróbuj przepis na łososia z ziemniaczkami z piekarnika. Polecam także przepis na drobiowe pulpeciki z ryżem.

Lista składników:

500 g wątróbki z kurczaka

separator składniki przepisu

1 duża cebula

separator składniki przepisu

pieprz

separator składniki przepisu

oliwa z oliwek lub inny tłuszcz

Wykonanie:

1. Kroimy cebulę w pół piórka.

2. Pozbywamy się z wątróbki żyłek i posypujemy ją pieprzem (ilość według uznania).

3. Podsmażamy chwilę cebulę na tłuszczu i przesuwamy ją na bok patelni.

4. Podsmażamy chwilkę wątróbkę z dwóch stron na małej mocy kuchenki, mieszamy z cebulką, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem 10 minut.

Uwagi:
  • Nie solę w ogóle wątróbki, jeśli natomiast Ty chcesz użyć soli, to zrób to na talerzu lub pod koniec duszenia wątróbki.
  • Jeżeli chcesz podać to danie niemowlakowi, możesz zamienić podsmażanie na duszenie.

Malwina Trzcińska

20.01.23

Zobacz także:

przepyszne, puszyste placuszki bananowe

Puszyste placuszki bananowe dla całej rodziny – BEZ cukru, BEZ nabiału

Przepyszne, puszyste, proste i szybkie w przygotowaniu placuszki bananowe. BEZ cukru, BEZ nabiału. Idealne zarówno dla niemowlaka jak i całej rodziny. Świetna propozycja na śniadanie, zdrowy deser czy kolację. Spróbuj koniecznie i sprawdź czy pokochasz je tak samo jak my! ;)

proste naleśniki bez mleka, bez jajka i bez mąki

Proste naleśniki bez mleka, bez jajka i bez mąki

Proste naleśniki bez mleka, bez jajek i bez mąki. Idealne dla alergików i wszystkich tych, którzy chcą spróbować zdrowszej wersji tych znanych pyszności!

botwinka dla niemowlaka

Zupa botwinka dla niemowlaka i całej rodziny

Prosta zupa botwinka dla niemowlaka, ale także dla pozostałych członków rodziny. Bo prosto i szybko może być też smacznie i zdrowo!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!