Duszona wątróbka z cebulką- prosty i szybki przepis na zdrowy obiad
Jedni wątróbkę kochają, inni jej nienawidzą. Ja należę do tej pierwszej grupy i na szczęście moja córka też została miłośniczką wątróbki. Duszona wątróbka z cebulką to moja propozycja na prosty, szybki i mega zdrowy obiad dla całej rodziny. Zapraszam poniżej po przepis.
Mojej córce podałam wątróbkę jakoś krótko po roku. Polskie zalecenia dotyczące rozszerzania diety mówią, aby nie podawać podrobów do 3 r.ż. dziecka, co moim zdaniem jest krzywdzące. Umówmy się, dzieci po 3. roku życia bardzo często już nie są tak chętne do próbowania nowości. Do tego zwróćmy uwagę na to, że podroby to doskonałe źródło składników odżywczych, minerałów, witamin. Ważne, żeby kupować podroby najwyższej jakości- ekologiczne lub od zwierząt gospodarskich. Trzeba też pamiętać, że takiej wątróbki nie można spożywać zbyt często, chociażby ze względu na dużą ilość witaminy A, która się w niej znajduje. Według WHO, dzieci mogą spożywać wątróbkę od początku rozszerzania diety, a bezpieczna jej dawka została ustalona na jedną porcję tygodniowo. U mnie w domu wątróbkę jemy średnio 1-2 razy w miesiącu.
Duszona wątróbka z cebulką- z czym podać? My lubimy jeść ją w towarzystwie kaszy gryczanej niepalonej, bo to nasza ulubiona kasza oraz z porcją warzyw. Można zjeść ją również z ziemniakami czy ryżem oraz dodatkiem kiszonego ogórka, który świetnie do niej pasuje.
A jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne i proste obiadu to koniecznie wypróbuj przepis na łososia z ziemniaczkami z piekarnika. Polecam także przepis na drobiowe pulpeciki z ryżem.
Lista składników:
500 g wątróbki z kurczaka
1 duża cebula
pieprz
oliwa z oliwek lub inny tłuszcz
Wykonanie:
1. Kroimy cebulę w pół piórka.
2. Pozbywamy się z wątróbki żyłek i posypujemy ją pieprzem (ilość według uznania).
3. Podsmażamy chwilę cebulę na tłuszczu i przesuwamy ją na bok patelni.
4. Podsmażamy chwilkę wątróbkę z dwóch stron na małej mocy kuchenki, mieszamy z cebulką, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem 10 minut.
Uwagi:- Nie solę w ogóle wątróbki, jeśli natomiast Ty chcesz użyć soli, to zrób to na talerzu lub pod koniec duszenia wątróbki.
- Jeżeli chcesz podać to danie niemowlakowi, możesz zamienić podsmażanie na duszenie.
20.01.23
Zobacz także:
Pyszne gołąbki bez zawijania dla całej rodziny
Pyszne gołąbki bez zawijania dla całej rodziny to danie, które Twoje dziecko pokocha! Przepyszny, szybki i prosty w wykonaniu obiad. Spróbuj już dziś!
Proste i przepyszne pulpety w sosie pomidorowym
Nie masz pomysłu na obiad? Pulpety w sosie pomidorowym to zawsze świetna propozycja obiadowa! Kochają je wszyscy! Przynajmniej u mnie w rodzinie ;) Spróbuj ich i Ty!
Pieczona owsianka czekoladowa
Przepyszna i prosta w wykonaniu pieczona owsianka czekoladowa bez cukru dla całej rodziny!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!