🚚 UWAGA! w dniach 25.04 - 06.05 realizacja zamówień może być nieznacznie opóźniona. Za utrudnienia przepraszamy!

Wyjątkowe ciasto marchewkowe bez jajka

ciasto marchewkowe bez jajka

Dziś, zapraszam Cię na przepyszne i wyjątkowe ciasto marchewkowe! Bez jajka, a w mojej wersji także bez cukru rafinowanego. Moja rodzina już je pokochała, mam nadzieję, że zasmakuje również Tobie!

Swoją wersję tego ciasta zrobiłam z dodatkiem sproszkowanych daktyli zamiast zwykłego cukru i śmiało mogę polecić, bo ciasto wychodzi przepyszne! Sproszkowane daktyle, orzechy, cynamon czy płatki znajdziesz w moim sklepie.

Zamiast cukru pudru polecam Ci posypać ciasto owocami liofilizowanymi w proszku. Świetnie się tu sprawdzą tropikalne różdżki smaku od HELPA.

Lista składników:

240 g mąki (u mnie mix: 120 g orkiszowej jasnej i 120 g zblendowanych na mąkę płatków owsianych i gryczanych)

separator składniki przepisu

100 g sproszkowanych daktyli (możesz zamienić na cukier lub miód)

separator składniki przepisu 50 g orzechów włoskich separator składniki przepisu

2 łyżeczki cynamonu

separator składniki przepisu

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

separator składniki przepisu 1 łyżeczka proszku do pieczenia separator składniki przepisu

1 łyżeczka sody 

separator składniki przepisu

0,5 kg marchwi

separator składniki przepisu 55 g oliwy z oliwek lub innego tłuszczu separator składniki przepisu

120 g soku wyciśniętego z pomarańczy (u mnie była to 1 mała pomarańcza)

separator składniki przepisu

1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

1. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2. Włączamy i ustawiamy piekarnik na 180 stopni w funkcji góra-dół.

3. Orzechy drobno siekamy, siemię lniane, jeśli jest taka potrzeba - mielimy, a z pomarańczy wyciskamy sok.

4. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche, natomiast w drugiej wszystkie składniki mokre. Następnie mokre dodajemy do suchych i wszystko dobrze mieszamy.

5. Przekładamy do naczynia, które można używać w piekarniku. (Ja użyłam keksówki silikonowej o wymiarach: 24x13x7, którą wyłożyłam papierem do pieczenia.

6. Pieczemy ok.40 min.

Uwagi:

  • Cynamon najlepiej wybieraj cejloński. Dobrej jakości cynamon znajdziesz w moim sklepie <TU>.
  • Ważne jest żeby marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i trochę odcisnąć z soku.
  • Mąki przesiałam przez sitko.

Malwina Trzcińska

26.10.23

Zobacz także:

prosty przepis na domowe krakersy

Prosty przepis na domowe krakersy

Szukasz przekąski na imprezę lub czegoś do chrupania podczas oglądania filmu? Sprawdź koniecznie ten prosty przepis na domowe krakersy.

kisiel domowy ze świeżych truskawek

Kisiel domowy ze świeżych truskawek

Pyszny i zdrowy kisiel domowy ze świeżych truskawek! Ten przepis doskonale sprawdzi się zarówno dla niemowląt, jak i dla dorosłych. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na pyszny podwieczorek bez dodatku cukru.

pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką

Pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką

Przepyszny pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką z dodatkiem cynamonu! Idealna jesienno-zimowa propozycja na posiłek dla całej rodziny! Wciąga smakiem!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!