🚚 UWAGA! w dniach 25.04 - 06.05 realizacja zamówień może być nieznacznie opóźniona. Za utrudnienia przepraszamy!

Prosty przepis na domowe krakersy

prosty przepis na domowe krakersy

Przepis na domowe krakersy, który znajdziesz poniżej jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jest to fajna opcja przekąski na imprezę, podczas wspólnej zabawy z dzieckiem czy do chrupania podczas oglądania filmu. Zdrowszy wybór w porównaniu z gotowymi, sklepowymi przekąskami, a wcale ich zrobienie dużo czasu nie zajmuje ;) Polecam podawać z ulubioną domową pastą i do tego ze świeżymi warzywami. Propozycje pysznych i prostych past znajdziesz w moim e-booku Pasty.

Te domowe krakersy nie będą jednak odpowiednie dla najmłodszych ponieważ są twarde. Natomiast moja 2,5 latka doskonale sobie z nimi radzi i bardzo lubi. Myślę, więc że dzieciom +2 spokojnie można podawać jeśli już dobrze radzą sobie z jedzeniem.

Jeśli jednak szukasz pomysłów na przekąski dla najmłodszych to polecam Ci na przykład rewelacyjne placuszki biszkoptowe - to prawdziwy HIT!

Lista składników:

125 gramów mąki (u mnie orkiszowa jasna)

separator składniki przepisu

75 ml gorącej wody

separator składniki przepisu

przyprawy: ¼ łyżeczki soli (jeśli robimy dla młodszych zmniejszamy ilość), 1 czubata łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej, 0,5-1 łyżeczki czosnku granulowanego, opcjonalnie gruboziarnista sól do posypania krakersów

separator składniki przepisu

oliwa z oliwek do wysmarowania blachy

Wykonanie:

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy przyprawy i dobrze mieszamy.

2. Dodajemy wodę i ugniatamy dobrze ciasto, tak żeby było elastyczne i odchodziło nam od dłoni. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

3. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni w termoobiegu.

4. Rozwałkowujemy ciasto na około 2-3 milimetry (nie bardzo cienko, ale nie za grubo ?)

5. Kroimy nożem na kawałki lub wycinamy foremkami (ja pokroiłam nożem falistym), układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem, nakłuwamy widelcem i opcjonalnie posypujemy solą gruboziarnistą.

6. Pieczemy ok. 8-10 min.

Uwagi:
  • Krakersy są dosyć twarde, więc nie nadają się dla najmłodszych- moja 2,5 latka dobrze sobie z nimi radzi.

Malwina Trzcińska

28.12.22

Zobacz także:

chlebek bananowy bez jajka

Przepyszny chlebek bananowy bez jajka

Chlebek bananowy bez jajka nie dość, że przepyszny to jeszcze odpowiedni dla alergików, a także prosty i szybki w wykonaniu! Ponadto jest bez cukru, bez nabiału, a także bezglutenowy!

pieczone rzodkiewki

Pieczone rzodkiewki

Super smaczne pieczone rzodkiewki mają delikatny smak. Dzięki pieczeniu pozbywamy się ich ostrości. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, kolacji czy śniadania. Mogą również być pyszną i zdrową samodzielną przekąską.

pulpety dla niemowlaka

Proste pulpety w sosie pomidorowym

Proste w wykonaniu pulpety dla niemowlaka, dzieciaka i dorosłego. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!