Babeczki jabłkowe z konfiturą bez cukru

babeczki jabłkowe

Babeczki jabłkowe nadziane konfiturami bez dodatku cukru Mamo! Co dziś jemy? . Babeczki są bardzo proste w przygotowaniu, mięciutkie i aromatyczne za sprawą dodatku moich ukochanych przypraw - cynamonu cejlońskiego oraz wanilii bourbon. Podczas pieczenia pachnie tak, że ciężko się oprzeć i zajadamy się jeszcze cieplutkimi babeczkami.

Tym razem do przygotowania tej partii babeczek jabłkowych użyłam konfitury z wiśni oraz konfitury z truskawki. Możesz również przygotować babeczki bez żadnego nadzienia.

Polecam Ci również spróbować babeczek bananowych, przepis na nie znajdziesz tu: https://mamocodzisjemy.pl/babeczki-bananowe-z-konfitura/

📲 A ten przepis na babeczki jabłkowe, jak i wiele nowych znajdziesz w mojej aplikacji mobilnej Mamo! Co dziś jemy?
Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨‍👩‍👦

Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩‍🍳

🎉 Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages

Lista składników:

ok. 400 g jabłek (po obraniu ok. 250 g)

separator składniki przepisu

2 jajka

separator składniki przepisu

120 g jogurtu naturalnego

separator składniki przepisu

60 g tłuszczu

separator składniki przepisu

180 g mąki orkiszowej jasnej

separator składniki przepisu

konfitura bez dodatku cukru

separator składniki przepisu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

separator składniki przepisu

0,5 łyżeczki sody

separator składniki przepisu

1/3 łyżeczki cynamonu

separator składniki przepisu

szczypta soli (opcjonalnie)

separator składniki przepisu

1/3 łyżeczki wanilii mielonej (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Piekarnik włączamy w trybie góra-dół i nagrzewamy do 180 stopni.

2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3. W misce mieszamy jajka, jogurt i tłuszcz (najlepiej blendować, żeby uzyskać pianę co doda babeczką większej puszystości) oraz dodajemy starte jabłka.

4. W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz opcjonalnie wanilię i sól.

5. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy krótko łyżką – tylko do połączenia.

6. Napełniamy foremki odrobiną masy , dodajemy konfiturę i przykrywamy dodatkową porcją naszego ciasta zostawiając odrobinę miejsca z góry i pieczemy ok. 20 minut do zarumienienia.

Uwagi:
  • Wychodzi ok. 12 sztuk.
  • Używam mąki orkiszowej jasnej, ale możesz zastąpić ją zwykłą pszenną.
  • Jeśli nie posiadasz wanilii możesz ją pominąć.
  • Możesz przygotować babeczki bez żadnego nadzienia.
  • Do przygotowania babeczek użyłam roztopionego masła, możesz użyć innego tłuszczu np. kokosowego.

Malwina Trzcińska

23.10.25

Zobacz także:

deser z chia bez cukru dla dzieci i dorosłych

Pyszny deser z chia bez dodatku cukru

Pyszny i zdrowy deser z chia bez dodatku cukru! Odpowiedni zarówno dla dziecka, jak i dorosłego! Prosty i szybki w wykonaniu!

Delikatna waniliowa owsianka dla dzieci i całej rodziny

Delikatna waniliowa owsianka dla dzieci i całej rodziny

Smaczna i delikatna w smaku owsianka dla dzieci, a także całej rodziny. Świetny pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Najlepiej smakuje w towarzystwie soczystej pomarańczy. Koniecznie musicie spróbować!

Pyszne pulpety drobiowe z ryżem

Pyszne pulpety drobiowe z ryżem

Pulpety drobiowe z ryżem to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosta i zdrowa propozycja obiadowa, którą pokocha Twoje dziecko.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!