Babeczki jabłkowe z konfiturą bez cukru
Babeczki jabłkowe nadziane konfiturami bez dodatku cukru Mamo! Co dziś jemy? . Babeczki są bardzo proste w przygotowaniu, mięciutkie i aromatyczne za sprawą dodatku moich ukochanych przypraw - cynamonu cejlońskiego oraz wanilii bourbon. Podczas pieczenia pachnie tak, że ciężko się oprzeć i zajadamy się jeszcze cieplutkimi babeczkami.
Tym razem do przygotowania tej partii babeczek jabłkowych użyłam konfitury z wiśni oraz konfitury z truskawki. Możesz również przygotować babeczki bez żadnego nadzienia.
Polecam Ci również spróbować babeczek bananowych, przepis na nie znajdziesz tu: https://mamocodzisjemy.pl/babeczki-bananowe-z-konfitura/
📲 A ten przepis na babeczki jabłkowe, jak i wiele nowych znajdziesz w mojej aplikacji mobilnej Mamo! Co dziś jemy?
Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨👩👦
Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩🍳
🎉 Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages
Lista składników:
ok. 400 g jabłek (po obraniu ok. 250 g)
2 jajka
120 g jogurtu naturalnego
60 g tłuszczu
180 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli (opcjonalnie)
1/3 łyżeczki wanilii mielonej (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Piekarnik włączamy w trybie góra-dół i nagrzewamy do 180 stopni.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. W misce mieszamy jajka, jogurt i tłuszcz (najlepiej blendować, żeby uzyskać pianę co doda babeczką większej puszystości) oraz dodajemy starte jabłka.
4. W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz opcjonalnie wanilię i sól.
5. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy krótko łyżką – tylko do połączenia.
6. Napełniamy foremki odrobiną masy , dodajemy konfiturę i przykrywamy dodatkową porcją naszego ciasta zostawiając odrobinę miejsca z góry i pieczemy ok. 20 minut do zarumienienia.
Uwagi:- Wychodzi ok. 12 sztuk.
- Używam mąki orkiszowej jasnej, ale możesz zastąpić ją zwykłą pszenną.
- Jeśli nie posiadasz wanilii możesz ją pominąć.
- Możesz przygotować babeczki bez żadnego nadzienia.
- Do przygotowania babeczek użyłam roztopionego masła, możesz użyć innego tłuszczu np. kokosowego.
23.10.25
Zobacz także:
Wyśmienite babeczki bez cukru mango-pomarańcza
Jeśli szukasz przepisu na pyszne i proste babeczki dla całej rodziny to koniecznie sprawdź ten przepis! Idealnie nadadzą się na zdrowszy deser dla Twojego dziecka. Super sprawdzą się jako przekąska w podróży czy na spacerze, a także na imprezie urodzinowej czy pikniku.
Mały kucharz w akcji: Najlepsze książki kucharskie, które rozbudzą w dziecku pasję do gotowania
Książki kucharskie występują w wersjach zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Jeśli nasza pociecha lubi gotować i…
Pyszne leczo z cukinią – przepis bazowy
Sprawdź bazowy przepis na pyszne leczo z cukinią. To wyjątkowa propozycja dania na obiad lub kolację, ponieważ możemy za każdym razem podać je inaczej.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!


POPRZEDNI WPIS





