Pieczona komosanka dla całej rodziny

komosanka dla niemowlaka

Pieczona komosanka to świetna alternatywa dla tak popularnej pieczonej owsianki. Komosa ryżowa jest jedną z bardziej wartościowych kasz. Cechuje się miedzy innymi sporą zawartością białka, tak więc to obowiązkowa pozycja dla osób, które nie spożywają mięsa. Zawiera też dużą porcję żelaza, większą nawet niż amarantus!

Pieczona komosanka, na którą przepis znajdziesz poniżej jest bez cukru, bez jajek, bez nabiału i bez glutenu, także idealna propozycja dla alergików!

Z czym ją zjeść? Proponuje z ulubionym masłem orzechowym - u mnie to masło z orzechów laskowych lub z konfiturą bez cukru. A najlepiej i z tym i z tym 😋

Bambusowy talerzyk ze zdjęcia znajdziesz w moim sklepie -> TU

Lista składników:

75 g komosy ryżowej białej suchej

separator składniki przepisu

1 dojrzały banan (160 g - waga z uwzględnieniem skórki)

separator składniki przepisu 20 g orzechów włoskich separator składniki przepisu

1 łyżeczka cynamonu

separator składniki przepisu

5 łyżek ekspandowanych drobnych zbóż jak amarantus, komosa czy proso

separator składniki przepisu

120 g śliwek lub większa brzoskwinia

Wykonanie:

1. Komosę gotujemy zgodnie z instukcją na opakowaniu.

2. Włączamy i ustawiamy piekarnik na 180 stopni w funkcji  termoobiegu.

3. Orzechy drobno siekamy, śliwki lub brzoskwinię kroimy w niewielką kostkę.

4. Ugotowaną komosę oraz obranego ze skórki banana podzielonego na mniejsze części blendujemy. Dodajemy pokrojone orzechy, owoce oraz zboża ekspandowane i dobrze mieszamy łyżką.

5. Przekładamy do kokilek lub większego naczynia do zapiekani i pieczemy ok. 30 min do zarumienienia.

Uwagi:

  • Cynamon najlepiej wybieraj cejloński. Dobrej jakości cynamon znajdziesz w moim sklepie <TU>.

Malwina Trzcińska

07.09.23

Zobacz także:

puszysty omlet na słodko

Prosty w wykonaniu puszysty omlet na słodko

Niezwykle prosty w wykonaniu, pyszny i puszysty omlet na słodko dla całej rodziny. Idealny na śniadanie, podwieczorek lub kolację.

pomidorowa dla niemowlaka

Prosta pomidorowa dla niemowlaka, dziecka i dorosłego

Prosta i pyszna pomidorowa dla niemowlaka, dziecka, a także dorosłego. Bardzo prosty przepis, który będzie odpowiedni dla całej rodziny! Z ryżem, makaronem a może kluseczkami? Z czym ją zjecie?

kisiel domowy ze świeżych truskawek

Kisiel domowy ze świeżych truskawek

Pyszny i zdrowy kisiel domowy ze świeżych truskawek! Ten przepis doskonale sprawdzi się zarówno dla niemowląt, jak i dla dorosłych. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na pyszny podwieczorek bez dodatku cukru.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!