Prosta potrawa z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z warzywami

Prosta potrawa z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z warzywami

Ta prosta potrawka z mięsa mielonego dosyć często pojawia się u nas w domu na obiad. Szczególnie wtedy, kiedy pustki w lodówce oraz kiedy czasu i weny brak.

Staram się mieć zawsze kilka produktów spożywczych w zapasie, żeby móc wyczarować jakiś zdrowy obiad bez wychodzenia na zakupy. Pierwszą grupą produktów są mrożonki, szczególnie w okresie zimowym to podstawa. Kilka paczek mrożonych warzyw i owoców zawsze jest na czarną godzinę. To samo tyczy się mięsa. Zaczęłam kupować na zapas i je mrozić żeby zaoszczędzić czas i nie chodzić tak często do sklepu. Natomiast jeżeli chodzi o produkty w szafce to zawsze mam przynajmniej dwie butelki dobrej jakościowo passaty pomidorowej. Polecam Ci tę z firmy EkoWital, używamy już od jakiegoś czasu. Jest świetna jakościowo, czysty skład, ekologiczna i do tego w świetnej cenie. Dzięki takim tylko podstawowym składnikom w Twojej kuchni zawsze możesz wyczarować zdrowy i pyszny obiad dla swojej rodziny.

Potrawa z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z warzywami jest banalnie prosta w wykonaniu i nie wymaga od Ciebie zbyt wiele pracy. Z proporcji, które podaje w przepisie wychodzi obiad na dwa dni dla mojej trzyosobowej rodziny. Ta potrawka świetnie smakuje z ryżem, kaszą czy makaronem. Pysznym dodatkiem będą ogórki kiszone, buraczki lub ulubiona surówka.

Jeśli szukasz innych pomysłów na prosty obiad to polecam również prostą potrawę z dynią i kurczakiem.

Lista składników:

ok. 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego

separator składniki przepisu

1 średniej wielkości cebula

separator składniki przepisu

1 duży ząbek czosnku

separator składniki przepisu

1 butelka passaty pomidorowej

separator składniki przepisu

warzywa mrożone: 1,5 szklanki marchewki z groszkiem i 1,5 szklanki fasolki szparagowej

separator składniki przepisu

przyprawy: pieprz, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi, sól dla starszych

separator składniki przepisu

oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do podsmażenia

Wykonanie:

1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i całość podsmażamy chwilę na patelni.

2. Cebulkę i czosnek przesuwamy na skraj patelni lub zdejmujemy i podsmażamy mięso.

3. Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem, dodajemy passatę, przyprawy, warzywa i wszystko mieszamy.

4. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu/mocy do miękkości warzyw - ok. godziny (od czasu do czasu warto zamieszać, ale nie trzeba nad tym stać).

Uwagi:
  • Podsmażane potrawy najlepiej podawać dziecku bliżej 1. r.ż.. Jeśli chcesz przystosować tę potrawę dla młodszego dziecka po prostu nie podsmażaj tylko wszystko razem duś do odpowiedniej miękkości. Dodatkowo możesz dla młodszego dziecka ją zblendować, jeśli nie podajesz jeszcze kawałków.

Malwina Trzcińska

17.10.22

Zobacz także:

ile jajek dziennie może jeść dziecko

Ile jajek dziennie może jeść niemowlę i dziecko?

Zastanawiasz się ile jajek dziennie może jeść dziecko? Masz w tej kwestii jakieś wątpliwości? Jeśli tak, to zapraszam Cię w taki razie do tego wpisu.

prosty przepis na domowe krakersy

Prosty przepis na domowe krakersy

Szukasz przekąski na imprezę lub czegoś do chrupania podczas oglądania filmu? Sprawdź koniecznie ten prosty przepis na domowe krakersy.

bezglutenowy domowy chleb gryczany

Prosty i smaczny domowy chleb gryczany

Szukasz przepisu na domowy, zdrowy chleb? Sprawdź ten przepis na prosty w wykonaniu bezglutenowy, domowy chleb gryczany.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!