Prosty przepis na karkówkę duszoną z warzywami
Przepis na karkówkę, z którym do Ciebie dzisiaj przychodzę jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Takie właśnie przepisy lubię- proste! Szczególnie kiedy nie mam czasu, a chcę zrobić domowy obiad dla rodziny.
Jaki mam patent na proste i niezajmujące dużo czasu posiłki? Przede wszystkim takie posiłki nie wymagają pójścia do sklepu. Zawsze staram się mieć jakieś mięso w zamrażarce. Warzywa tak samo zawsze jakieś mam czy to właśnie w zamrażarce czy po prostu w lodówce. Z mrożonek zawsze mam marchewkę z groszkiem i fasolkę szparagową - świetnie nadają się do potrawek. Natomiast, jeśli chodzi o warzywa w lodówce to zazwyczaj jest to marchew, cukinia, pieczarki i papryka. Do tego nigdy nie braknie w mojej kuchni czosnku oraz cebuli. Z przypraw podstawa do wszelkiego rodzaju potrawek to dla mnie pieprz, słodka papryka i czosnek niedźwiedzi.
Dzięki takim podstawom możesz wyczarować smaczny i prosty domowy obiad. Tak właśnie, używając moich zapasów, powstał ten przepis na karkówkę. Robiłam tę potrawę między zajęciami na uczelni, także jak widać da się prostym sposobem wyczarować pyszny obiad i to na dwa dni!
Jak zawsze zachęcam Cię do gotowania na dwa dni. Zmieniaj tylko dodatki, a nie dość, że zaoszczędzisz czas na gotowaniu to nadal będzie różnorodnie na Twoim talerzu.
Ta pyszna potrawa z karkówki będzie świetnie smakowała zarówno z ryżem, kaszą (gryczana niepalona nasza ulubiona), makaronem jak i z ziemniakami. Do tego polecam ogórka kiszonego lub ulubioną surówkę. Z czym Ty zjesz tą potrawę?
Jeśli szukasz innych prostych przepisów na obiad to polecam Ci bardzo prostą potrawę z mięsa mielonego oraz pyszne pulpeciki drobiowe dla małych i dużych.
Lista składników:
400-500 g karkówki (ja kupuję w plastrach)
2 średniej wielkości cukinie
1 duża marchew
1 średniej wielkości cebula
1 duży ząbek czosnku
przyprawy: pieprz, sól (dla starszych), czosnek niedźwiedzi, papryka słodka
oliwa z oliwek lub inny tłuszcz
Wykonanie:
1. Kroimy mięso w niewielką kostkę, cebulę w kostkę lub pół talarki, cukinię w kostkę (ja nie obieram), marchewkę w plasterki lub pół plastry- zależy od wielkości .
2. Podsmażamy chwilkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Cebulę z czosnkiem przesuwamy na brzeg patelni, podsmażamy na większej mocy kuchenki mięso oprószone pieprzem po czym wszystko mieszamy i dodajemy cukinię oraz marchew.
4. Obficie posypujemy słodką papryką i czosnkiem niedźwiedzim, pieprz wedle uznania, sól na koniec (dla starszych).
5. Podlewamy trochę wodą i dusimy 1-1,5 godziny (do czasu aż mięso będzie rozpływało się w ustach).
Uwagi:- Z uwagi na podsmażanie, taką potrawę rekomenduję podawać bliżej skończonego pierwszego roku życia dziecka.
10.11.22
Zobacz także:
Dlaczego liofilizowane owoce są doskonałym wyborem dla Twojego dziecka?
Jeśli ciekawi Cię co to w ogóle jest ta cała liofilizacja? Dlaczego warto zaprosić owoce liofilizowane do swojej kuchni? Czy są odpowiednie dla niemowląt? Do czego je wykorzystać? To zapraszam Cię do tego wpisu!
Super smaczny omlet z bananem i kakao
Ten przepyszny omlet z bananem i kakao to świetny pomysł na śniadanie, II śniadanie, zdrowy deser czy nawet kolację zarówno dla Twojego dziecka, a także dla Ciebie. Spróbujcie i przekonajcie się czy skradnie również Wasze serca!
Pieczona komosanka dla całej rodziny
Poznaj pyszną alternatywę pieczonej owsianki! Zapraszam Cię do wypróbowania tego prostego przepisu pełnego wartości odżywczych i smaku! BEZ cukru, BEZ nabiału, BEZ jajek, BEZ glutenu!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!