🚚 Darmowa dostawa za zakupy powyżej 250 zł 🚚

Proste i przepyszne pulpety w sosie pomidorowym

pulpety w sosie pomidorowym

Już nie raz wspominałam o tym, że uwielbiam pulpety za ich uniwersalność. To idealne mięsne danie dla najmłodszych, ale i tych starszych. U mnie w domu te pulpety w sosie pomidorowym kocha cała rodzina! Nie dziwne, są naprawdę przepyszne! Spróbuj i daj mi znać czy Wam też tak smakują :)

Pulpety można przygotowywać za każdym razem inaczej. Zmieniaj rodzaj mięsa, kaszy lub ryżu, warzyw, a także sosu i dodatków z którymi je podajesz. Tym sposobem dbasz o różnorodność na talerzu i nudy nie ma ?

My jednego dnia zjedliśmy te pulpety w sosie pomidorowym z naszą ukochaną kaszą gryczaną, a drugiego z ziemniakami. Super smakują także z ryżem czy makaronem. Do tego ulubione warzywa- gotowane, z pary, z piekarnika- jakie lubicie. Świetnie pasują tu także ogórki kiszone lub ulubiona surówka. Jedno danie, a możesz podać je na wiele sposobów i to lubię najbardziej.

Jestem zwolenniczką gotowania na dwa dni. Umówmy się, kto chce stać godzinami w kuchni? No niewiele jest takich osób. Wymieniając tylko dodatki do dania nie dość, że dbasz o różnorodność to jeszcze oszczędzasz czas! Takie postępowanie bardzo ułatwia mi pracę w kuchni i zdrowe gotowanie.

Jeśli szukasz innych przepisów na pyszne pulpety to polecam Ci również proste pulpety drobiowe.

Lista składników:

Pulpety:

ok. 400 gramów mięsa mielonego wieprzowego

separator składniki przepisu

50 gramów suchego ryżu

separator składniki przepisu

1 malutka główka kapusty pekińskiej (około 500 g., po obcięciu końcówki ok. 280 g.)

separator składniki przepisu

1 mała cebula

separator składniki przepisu

1 duży ząbek czosnku

separator składniki przepisu

przyprawy: 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, pieprz, sól (dla starszych) według uznania

separator składniki przepisu

kaszka lub mąka (użyłam kaszki BIO MANNA DAWNYCH ZBÓŻ z firmy HELPA)

 

Sos:

1 butelka passaty pomidorowej (używam firmy ekowital)

separator składniki przepisu

przyprawy: pieprz, sól (dla starszych), oregano lub bazylia suszona - według uznania

separator składniki przepisu

opcjonalnie 2 łyżki wazowe bulionu/rosołu

Wykonanie:

1. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.

2. Cebulę i czosnek drobno siekamy w malakserze, dodajemy kapustę pekińską podzieloną na mniejsze części i ponownie siekamy.

3. Zawartość malaksera łączymy z ugotowanym ryżem, mięsem mielonym, przyprawami i wyrabiamy rękoma.

4. Formujemy pulpety (ja w tym przepisie robię je na kształt gołąbków) i obtaczamy w kaszce.

5. Do garnka o szerokim dnie wlewamy passatę oraz opcjonalnie bulion, czekamy aż się zagotuje i układamy pulpety.

6. Gotujemy około 30 minut na średniej/małej mocy kuchenki przykrywając częściowo garnek pokrywką.

Malwina Trzcińska

24.11.22

Zobacz także:

prosty przepis na domowe krakersy

Prosty przepis na domowe krakersy

Szukasz przekąski na imprezę lub czegoś do chrupania podczas oglądania filmu? Sprawdź koniecznie ten prosty przepis na domowe krakersy.

zupa z pieczonych warzyw

Zupa z pieczonych warzyw

Zupa z pieczonych warzyw to pyszna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny! To również świetny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety! A podana z groszkiem ptysiowym smakuje jeszcze lepiej!

botwinka dla niemowlaka

Zupa botwinka dla niemowlaka i całej rodziny

Prosta zupa botwinka dla niemowlaka, ale także dla pozostałych członków rodziny. Bo prosto i szybko może być też smacznie i zdrowo!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!