Przepyszna zupa porowa z mięsem mielonym

Zupa porowa, na którą znajdziesz przepis poniżej, to niewątpliwie ulubiona zupa mojej córki Laury. Co najlepsze, jedyna, której nie przygotowuję w domu ja, a robi to mój mąż. Jako, że miałam o nią dużo zapytań, namówiłam w końcu mojego męża, żeby podzielił się przepisem.
Kiedyś raczej nie lubiłam zup. Bardzo rzadko je jadłam. Teraz to się zmieniło i uważam, że zupa to fantastyczne danie. Można robić je na wiele różnych sposobów, a dodatki dobrać tak, że będzie sycąca i nada się również na obiad.
Czasami zdarza się u mnie i tak, że wielki gar bulionu gotuję nawet 2 x w tygodniu. Taki aromatyczny, esencjonalny bulion albo pijemy w kubku do posiłków albo robimy inne zupy. Ostatnio najczęściej, oprócz czystego bulionu, gości u nas właśnie zupa porowa. Jest sycąca dzięki obecności mięsa, śmietany i serka, a jemy ją w towarzystwie chleba.
Jeśli szukasz innych przepisów na zupy to zapraszam Cię do wypróbowania pysznej zupy pomidorowo-marchewkowej.
Lista składników:
1 większa cebula
3 duże/4 mniejsze pory
1 serek śmietankowy 200 gramowy
śmietana 18% (małe opakowanie ok. 200g)
400 g mięso mielone wieprzowe lub wołowej
oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do podsmażenia
mąka (u nas orkiszowa jasna)
pieprz, sól (dla starszych)
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w kostkę, a białą część porów w plastry.
2. Cebulę podsmażamy chwilę w garnku na oliwie lub innym tłuszczu, a po chwili dodajemy pory i dusimy razem kilka minut.
3. Dodajemy dwie łyżki mąki (u mnie orkiszowa jasna), wlewamy bulion, a po zagotowaniu dodajemy serek śmietankowy, mieszamy aż się rozpuści.
4. Na patelni smażymy mięso mielone przyprawione solą (dla starszych) i pieprzem, po czym dodajemy do zupy.
5. Na końcu dodajemy śmietanę (najpierw ją zahartuj przed dodaniem do zupy, żeby się nie zważyła - do śmietany dodaj trochę zupy, aby ją rozrzedzić. Dobrze wymieszaj, a następnie całość wlej do zupy) i doprawiamy do smaku.
Uwagi:
- Jeśli chcemy przygotować taką zupkę dla młodszego dziecka to pomińmy podsmażanie, zamiast tego podduśmy na wodzie.
- Zamiast mąki możesz dodać kaszkę.

13.03.23
Zobacz także:
Alergia u dzieci – jak rozpoznać objawy i co robić, by pomóc maluchowi?
Alergie u dzieci są coraz częstszym problemem, wynikającym z nadmiernej reakcji układu odpornościowego na powszechne alergeny jak pyłki,…
Dlaczego liofilizowane owoce są doskonałym wyborem dla Twojego dziecka?
Jeśli ciekawi Cię co to w ogóle jest ta cała liofilizacja? Dlaczego warto zaprosić owoce liofilizowane do swojej kuchni? Czy są odpowiednie dla niemowląt? Do czego je wykorzystać? To zapraszam Cię do tego wpisu!
Delikatna waniliowa owsianka dla dzieci i całej rodziny
Smaczna i delikatna w smaku owsianka dla dzieci, a także całej rodziny. Świetny pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Najlepiej smakuje w towarzystwie soczystej pomarańczy. Koniecznie musicie spróbować!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!