Przepyszna zupa porowa z mięsem mielonym

Pyszna zupa porowa

Zupa porowa, na którą znajdziesz przepis poniżej, to niewątpliwie ulubiona zupa mojej córki Laury. Co najlepsze, jedyna, której nie przygotowuję w domu ja, a robi to mój mąż. Jako, że miałam o nią dużo zapytań, namówiłam w końcu mojego męża, żeby podzielił się przepisem.

Kiedyś raczej nie lubiłam zup. Bardzo rzadko je jadłam. Teraz to się zmieniło i uważam, że zupa to fantastyczne danie. Można robić je na wiele różnych sposobów, a dodatki dobrać tak, że będzie sycąca i nada się również na obiad.

Czasami zdarza się u mnie i tak, że wielki gar bulionu gotuję nawet 2 x w tygodniu. Taki aromatyczny, esencjonalny bulion albo pijemy w kubku do posiłków albo robimy inne zupy. Ostatnio najczęściej, oprócz czystego bulionu, gości u nas właśnie zupa porowa. Jest sycąca dzięki obecności mięsa, śmietany i serka, a jemy ją w towarzystwie chleba.

Jeśli szukasz innych przepisów na zupy to zapraszam Cię do wypróbowania pysznej zupy pomidorowo-marchewkowej.

Lista składników:

1 większa cebula

separator składniki przepisu

3 duże/4 mniejsze pory

separator składniki przepisu 1 l bulionu separator składniki przepisu

1 serek śmietankowy 200 gramowy

separator składniki przepisu

śmietana 18% (małe opakowanie ok. 200g)

separator składniki przepisu

400 g mięso mielone wieprzowe lub wołowej

separator składniki przepisu

oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do podsmażenia

separator składniki przepisu

mąka (u nas orkiszowa jasna)

separator składniki przepisu

pieprz, sól (dla starszych)

Wykonanie:

1. Cebulę kroimy w kostkę, a białą część porów w plastry.

2. Cebulę podsmażamy chwilę w garnku na oliwie lub innym tłuszczu, a po chwili dodajemy pory i dusimy razem kilka minut.

3. Dodajemy dwie łyżki mąki (u mnie orkiszowa jasna), wlewamy bulion, a po zagotowaniu dodajemy serek śmietankowy, mieszamy aż się rozpuści.

4. Na patelni smażymy mięso mielone przyprawione solą (dla starszych) i pieprzem, po czym dodajemy do zupy.

5. Na końcu dodajemy śmietanę (najpierw ją zahartuj przed dodaniem do zupy, żeby się nie zważyła - do śmietany dodaj trochę zupy, aby ją rozrzedzić. Dobrze wymieszaj, a następnie całość wlej do zupy) i doprawiamy do smaku.

Uwagi:

  • Jeśli chcemy przygotować taką zupkę dla młodszego dziecka to pomińmy podsmażanie, zamiast tego podduśmy na wodzie.
  • Zamiast mąki możesz dodać kaszkę.

Malwina Trzcińska

13.03.23

Zobacz także:

Alergia u dzieci – jak rozpoznać objawy i co robić, by pomóc maluchowi

Alergia u dzieci – jak rozpoznać objawy i co robić, by pomóc maluchowi?

Alergie u dzieci są coraz częstszym problemem, wynikającym z nadmiernej reakcji układu odpornościowego na powszechne alergeny jak pyłki,…

liofilizowane owoce

Dlaczego liofilizowane owoce są doskonałym wyborem dla Twojego dziecka?

Jeśli ciekawi Cię co to w ogóle jest ta cała liofilizacja? Dlaczego warto zaprosić owoce liofilizowane do swojej kuchni? Czy są odpowiednie dla niemowląt? Do czego je wykorzystać? To zapraszam Cię do tego wpisu!

Delikatna waniliowa owsianka dla dzieci i całej rodziny

Delikatna waniliowa owsianka dla dzieci i całej rodziny

Smaczna i delikatna w smaku owsianka dla dzieci, a także całej rodziny. Świetny pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Najlepiej smakuje w towarzystwie soczystej pomarańczy. Koniecznie musicie spróbować!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!