Przepyszny chlebek bananowy bez jajka
Zapraszam Cię dziś na przepis na przepyszny chlebek bananowy bez jajka! Niestety coraz więcej dzieci boryka się z wszelkiego rodzaju alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Często dostaję pytania czy można zrobić dany przepis bez jajka. Mleko w łatwy sposób zastąpić, bo obecnie mamy bardzo szeroki asortyment napojów roślinnych. Jednak z jajkiem rodzice mają większy problem. Jest kilka sposobów jak np. siemię lniane, banan czy masło orzechowe, ale są mniej oczywiste i czasami nic z tych przepisów nie wychodzi 🫣 Dlatego, postanowiłam również brać pod uwagę alergików i częściej tworzyć przepisy, z których również mogą skorzystać.
Ten przepis jest idealny dla alergików! Chlebek bananowy bez jajka, bez nabiału, bez glutenu, bez orzechów, a także bez cukru! A do tego przepyszny, a także prosty i szybki w wykonaniu! Czego chcieć więcej?! Aaa może tego, że ratujemy banany przed ich wyrzuceniem!! Same plusy!
Z czym zjeść taki chlebek bananowy? My bardzo lubimy z konfiturą bez dodatku cukru - dobre jakościowo konfitury bez dodatku cukru czy innych słodzików znajdziesz w moim sklepie, pod kategorią PRZETWORY. Świetnie smakuje także z masłem orzechowym, albo posypany zamiast cukrem pudrem liofilizowanymi owocami w proszku.
Jeśli chcesz zobaczyć filmik z robienia chlebka bananowego to zapraszam Cię <TU>
🎉🎉🎉Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji Mamo! Co dziś jemy?. 🤩
Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨👩👦
Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩🍳
🎉🎉🎉Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages
Lista składników:
100 g płatków owsianych oraz 40 g gryczanych
3 duże, mocno dojrzałe banany
3 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
1. Włączamy piekarnik i nastawiamy na 180 stopni, funkcja góra-dół.
2. Płatki mielimy/blendujemy na mąkę i dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem.
3. W drugiej misce dobrze blendujemy banany z tłuszczem, aż zaczną robić się bąbelki.
4. Zblendowane banany dodajemy do suchych składników i dobrze, ale delikatnie mieszamy do połączenia składników.
5. Zostawiamy masę na kilka minut, ponownie delikatnie mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy ok. 30 min lub do suchego patyczka.
Uwagi:- Porcja, którą tu proponuję jest na keksówkę o wymiarach: dł. 21,5 cm, wys. 6,5 cm, szer. 12,5 cm (u mnie silikonowa, wyłożona dodatkowo papierem do pieczenia)
- Zamiast płatków możesz użyć mąki.
- Płatki gryczane możesz zastąpić płatkami owsianymi.
21.11.23
Zobacz także:
Duszona wątróbka z cebulką- prosty i szybki przepis na zdrowy obiad
Obiad, który jest prawdziwą bombom witaminową dla całej rodziny! Lubisz wątróbkę? Sprawdź mój mega prosty sposób na jej przygotowanie!
Niezwykle prosta i pyszna zupa pomidorowo-marchewkowa
Szukasz przepisu na prostą oraz pyszną zupę dla dziecka i całej rodziny? Koniecznie sprawdź przepis na tę pyszną zupę pomidorowo-marchewkową. Niezwykle prosta w wykonaniu, tylko z kilku składników.
Dlaczego konfitury bez cukru i soki NFC to idealny wybór na zimę?
Zimą nasza dieta często ubożeje w świeże owoce, ponieważ w Polsce nie jest to ich naturalny sezon. Właśnie…
Dodaj komentarz
Zaobserwuj mnie na Instagramie!


POPRZEDNI WPIS






Dzień dobry , jaka mniej więcej waga bananów bez skórki ?
Dzień dobry, niestety, ale nie ważyłam bez skórki 🙁