Pyszne i proste babeczki dla niemowlaka jabłkowo-marchewkowe
Babeczki dla niemowlaka? Czemu nie! Babeczki nie muszą być pełne cukru żeby były smaczne. Dziś mam dla Was super smaczną propozycję babeczek zarówno dla niemowlaka jak i starszaka. Obie z Laurą się nimi zajadałyśmy! Są mięciutkie i lekko słodkie dzięki dodatkowi jabłka.
Bez nabiału, bez proszku do pieczenia czy sody. Szybkie i proste w wykonaniu. Myślę, że Wasze dzieci też je pokochają!
Wypróbuj też przepysznej wersji babeczek mango-pomarańcza. Daj koniecznie znać, które bardziej skradły Twoje serce.
🎉🎉🎉Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji Mamo! Co dziś jemy?. 🤩
Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨👩👦
Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩🍳
🎉🎉🎉Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages
Lista składników:
1 średnia marchew (ok. 80 g)
1 średnie jabłko (ok. 160 g - w całości) (wychodzi ok. 125 g musu z tych owoców, ok. 4 dużych łyżek)
80 g mąki (3 łyżki z dużą górką) ja używam orkiszowej jasnej, można użyć zwykłej pszennej
2 jajka
2 pełne łyżeczki masła klarowanego (rozpuszczam w mikrofali i po rozpuszczeniu wychodzą 4 łyżeczki) - może być inny tłuszcz
opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
Wykonanie:
1. Włączamy piekarnik na 180 stopni w termoobiegu.
2. Jabłko i marchew myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładko.
3. Powstały mus mieszamy z żółtkami, cynamonem, mąką i tłuszczem.
4. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy łyżką z pozostałą masą.
5. Przelewamy do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 wysokości i pieczemy około 17 minut.
Uwagi:
- Wychodzi około 8-10 sztuk babeczek
- Zamiast cukru pudru polecam użyć do posypania babeczek liofilizowanych sproszkowanych owoców. Super sprawdzi się jabłko lub mango.
- Do pieczenia babeczek używam foremek silikonowych.
- Takie babeczki można podawać od początków rozszerzania diety. Na początku jednak, warto skupić się na tym, żeby dziecko poznawało produkty osobno, tak aby miało szansę się z nimi oswoić i je polubić, a w babeczkach jest wszystko ukryte. Na przykład ja pierwsze placki smażone na suchej patelni zaserwowałam Laurze po około 2 miesiącach rozszerzania diety.
23.08.22
Zobacz także:
Kremowe i intensywnie kakaowe ciasto z fasoli bez cukru
Pyszne, kremowe i intensywnie kakaowe ciasto z fasoli bez dodatku cukru. Idealny, delikatnie słodki deser dla całej rodziny.
Pyszne placki z jagodami i pomarańczą dla całej rodziny
Pyszne placki z jagodami i pomarańczą idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Na śniadanie, drugie śniadanie, kolację. podwieczorek czy przekąskę. Puszyste, delikatne, przepyszne! Spróbuj koniecznie :)
Pieczone rzodkiewki
Super smaczne pieczone rzodkiewki mają delikatny smak. Dzięki pieczeniu pozbywamy się ich ostrości. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, kolacji czy śniadania. Mogą również być pyszną i zdrową samodzielną przekąską.
Dodaj komentarz
Zaobserwuj mnie na Instagramie!
Witam. Czy babeczki mają być po upieczeniu trochę wilgotne w środku ? Czy całkowicie suche.
Cześć Paulina!
Babeczki są z tych bardziej wilgotnych 🙂
Czy one mają być całe takie mięciutkie ,,wilgotne”
Tak, tam jest sporo mokrych składników i babeczki wychodzą wilgotne i jako, że nie ma ani sody ani proszku do pieczenia to również nie wyrastają zbyt duże 😉 Za to idealne dla maluszków 🙂
Mi chyba wyszedł zakalec 😅
To są bardziej mokre babeczki i za duże nie rosną ponieważ nie ma tam ani proszku do pieczenia ani sody, za to jest dużo mokrych składników 😉 Takie typowe babeczki dla malucha 🙂 Mam nadzieję, że mimo wszystko smaczne 😉