Pyszne i proste babeczki dla niemowlaka jabłkowo-marchewkowe

Pyszne-i-zdrowie-babeczki-dla-niemowlaka-i-starszaka

Babeczki dla niemowlaka? Czemu nie! Babeczki nie muszą być pełne cukru żeby były smaczne. Dziś mam dla Was super smaczną propozycję babeczek zarówno dla niemowlaka jak i starszaka. Obie z Laurą się nimi zajadałyśmy! Są mięciutkie i lekko słodkie dzięki dodatkowi jabłka.

Bez nabiału, bez proszku do pieczenia czy sody. Szybkie i proste w wykonaniu. Myślę, że Wasze dzieci też je pokochają!

Wypróbuj też przepysznej wersji babeczek mango-pomarańcza. Daj koniecznie znać, które bardziej skradły Twoje serce.

🎉🎉🎉 Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji mobilnej Mamo! Co dziś jemy?. 🤩

Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨‍👩‍👦

Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩‍🍳

🎉🎉🎉 Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages

Lista składników:

1 średnia marchew (ok. 80 g)

separator składniki przepisu

1 średnie jabłko (ok. 160 g - w całości) (wychodzi ok. 125 g musu z tych owoców, ok. 4 dużych łyżek)

separator składniki przepisu

100 g mąki (ja używam orkiszowej jasnej, można użyć zwykłej pszennej)

separator składniki przepisu

2 jajka

separator składniki przepisu

2 pełne łyżeczki masła klarowanego (rozpuszczam w mikrofali i po rozpuszczeniu wychodzą 4 łyżeczki) - może być inny tłuszcz

separator składniki przepisu

opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

Wykonanie:

1. Włączamy piekarnik na 180 stopni w termoobiegu.

2. Jabłko i marchew myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładko.

3. Powstały mus mieszamy z żółtkami, cynamonem, mąką i tłuszczem.

4. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy łyżką z pozostałą masą.

5. Przelewamy do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 wysokości i pieczemy około 17 minut.

Uwagi:

  • Wychodzi około 8-10 sztuk babeczek.
  • Zamiast cukru pudru polecam użyć do posypania babeczek liofilizowanych sproszkowanych owoców. Super sprawdzi się jabłko lub mango.
  • Do pieczenia babeczek używam foremek silikonowych.
  • Takie babeczki można podawać od początków rozszerzania diety. Na początku jednak, warto skupić się na tym, żeby dziecko poznawało produkty osobno, tak aby miało szansę się z nimi oswoić i je polubić, a w babeczkach jest wszystko ukryte. Na przykład ja pierwsze placki smażone na suchej patelni zaserwowałam Laurze po około 2 miesiącach rozszerzania diety.
  • Babeczki możesz podać z dodatkiem konfitury bez dodatku cukru Mamo! Co dziś jemy?, znajdziesz je tu - https://mamocodzisjemy.pl/kategoria-produktu/zdrowa-zywnosc/przetwory/

Malwina Trzcińska

23.08.22

Zobacz także:

ciasto marchewkowe bez jajka

Wyjątkowe ciasto marchewkowe bez jajka

Wyjątkowe ciasto marchewkowe bez jajka oraz bez cukru. Świetny pomysł na pyszny podwieczorek! Zdrowszy wybór!

chlebek bananowy bez jajka

Przepyszny chlebek bananowy bez jajka

Chlebek bananowy bez jajka nie dość, że przepyszny to jeszcze odpowiedni dla alergików, a także prosty i szybki w wykonaniu! Ponadto jest bez cukru, bez nabiału, a także bezglutenowy!

koktajle dla dzieci

Koktajle dla dzieci – czy to odpowiedni posiłek?

Jeśli zastanawiasz się czy koktajl do dobry posiłek dla dziecka, to zdradzę Ci, że tak. Jednak musisz pamiętać o kilku kwestiach. Jakich? Zapraszam do krótkiego wpisu na ten temat :)

6 komentarzy

  • Paulina pisze:

    Witam. Czy babeczki mają być po upieczeniu trochę wilgotne w środku ? Czy całkowicie suche.

  • Marta pisze:

    Czy one mają być całe takie mięciutkie ,,wilgotne”

    • Tak, tam jest sporo mokrych składników i babeczki wychodzą wilgotne i jako, że nie ma ani sody ani proszku do pieczenia to również nie wyrastają zbyt duże 😉 Za to idealne dla maluszków 🙂

  • Monika pisze:

    Mi chyba wyszedł zakalec 😅

    • To są bardziej mokre babeczki i za duże nie rosną ponieważ nie ma tam ani proszku do pieczenia ani sody, za to jest dużo mokrych składników 😉 Takie typowe babeczki dla malucha 🙂 Mam nadzieję, że mimo wszystko smaczne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!