Spaghetti z tuńczykiem – obiad ekspresowy

pyszne spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem to bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis na pyszny, a także pożywny obiad. Idealny pomysł na zabiegane dni.

Tuńczyk jest rybą dużą, drapieżną, która zawiera więcej rtęci i innych zanieczyszczeń niż mniejsze rybki. Zalecenia dotyczące żywienia mówią, aby nie podawać jej niemowlętom. Przed skończonym pierwszym rokiem życia dziecka raczej nie podajemy, a później od czasu do czasu jak najbardziej może znaleźć się w diecie dziecka. Mojej córce pierwszy raz tuńczyka, właśnie w takiej formie, podałam ok. 13 miesiąca życia. U nas na stole nie pojawia się za często, ale jak się pojawia to właśnie jako spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym.

Niestety, żyjemy w takich czasach gdzie chyba nie ma produktów spożywczych, które byłyby wolne od zanieczyszczeń. Gleba, woda, powietrze- wszystko zanieczyszczone. Opryski stosowane na owoce, warzywa, zboża, antybiotyki w mięsie... Dlatego nie dajmy się zwariować i zróbmy miejsce na dobrego jakościowo tuńczyka w diecie naszej i naszych dzieci. W Lidlu można dostać tuńczyka w słoiku w oliwie z oliwek, którego polecam.

Oprócz tego, że tuńczyk jest tak jak wszystko zanieczyszczony, to ma też swoje plusy. Jest bogaty w pełnowartościowe białko, w witaminy i minerały (szczególnie witaminy z grupy B, witaminę A, D) do tego posiada tak ważne dla nas (w szczególności dla dzieci) kwasy tłuszczowe omega-3.

Zapraszam Cię, więc do wypróbowania jednego z moich ulubionych dań w dzieciństwie. Sprawdź poniżej przepis na pyszne spaghetti z tuńczykiem.

Jeśli szukasz innych prostych pomysłów na pyszny obiad, to polecam Ci przepis na pyszny mięsny sos z warzywami.

Lista składników:

2 puszki/słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek lub sosie własnym

separator składniki przepisu

1 butelka passaty pomidorowej

separator składniki przepisu

przyprawy: pieprz, sól (dla starszych), ulubione zioła (bazylia, oregano), ząbek czosnku

separator składniki przepisu

oliwa z oliwek lub inny tłuszcz

separator składniki przepisu

ulubiony makaron

Wykonanie:

1. Zaczynamy od wstawienia wody na makaron, który gotujemy według instrukcji na opakowaniu w międzyczasie robienia sosu.

2. W małym garnku podsmażamy chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Dodajemy passate, tuńczyka oraz przyprawy i chwilę gotujemy.

Uwagi:
  • Możemy podać z ulubionymi warzywami, które przygotujemy w międzyczasie.
  • W Lidlu można znaleźć dobrego tuńczyka w oliwie z oliwek w słoiku.
  • Obiad dla rodziny 3 osobowej na dwa dni.

Malwina Trzcińska

01.02.23

Zobacz także:

Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury

Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury bez cukru

Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury bez dodatku cukru to propozycja ekspresowego dania dla całej rodziny!

Piernikowe ciasteczka bez cukru

Piernikowe ciasteczka bez cukru

Proste, szybkie, pyszne i bez dodatku cukru ciasteczka piernikowe, które zrobisz ze swoim dzieckiem. Jeśli Ty też chcesz zrobić swoje świąteczne ciasteczka i chcesz, żeby nie tylko były pyszne, ale i zdrowe, to to coś dla Ciebie.

Placuszki twarogowe z rodzynkami

Placuszki twarogowe z rodzynkami

Przepyszne placuszki twarogowe, którym odrobinę słodyczy nadają rodzynki. Znikają ekspresowo! Idealne na śniadanie, podwieczorek, kolację, a także na…

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!