Zupa z pieczonych warzyw


Ta zupa z pieczonych warzyw nada się zarówno dla niemowlaka jak i dorosłego. Jest przepyszna! Koniecznie musicie jej spróbować. Wyśmienicie smakuje z groszkiem ptysiowym (groszek z czystym składem znajdziesz u mnie w sklepie <TU>). Zupka jest bardzo aromatyczna dzięki pieczeniu warzyw. Jest to też świetny sposób, aby wzbogacić naszą dietę w większą ilość warzyw.
Przepis na przepyszny rosół/bulion długo gotowany, a także zupę z pieczonej cukinii znajdziesz w moim e-booku Jemy razem. Zapisując się na mój newsletter otrzymasz kod rabatowy w wysokości 10% na wszystkie moje e-booki!
Miseczkę bambusową z przyssawką i łyżeczką, którą widzisz na zdjęciu, dostaniesz w moim sklepie -> <TU>
Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne, zdrowe i zarazem szybkie w przygotowaniu zupy dla niemowlaka lub dla całej rodziny, to koniecznie wypróbuj mojego przepisu na zupę pomidorową.
🎉🎉🎉Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji Mamo! Co dziś jemy?. 🤩
Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨👩👦
Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩🍳
🎉🎉🎉Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages
Lista składników:
1 litr bulionu

papryka czerwona (ok. 220 g)


2 większe ziemniaki (ok. 350 g)

kawałek cukinii (ok. 100 g)

duża marchew (ok. 150 g)

3 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu

Wykonanie:
1. Piekarnik włączamy i ustawiamy funkcja góra-dół na 180 stopni.
2. Przygotowujemy warzywa: bataty i ziemniaki obieramy i kroimy w kształt grubszych frytek, z papryki wycinamy gniazdo i kroimy na cztery, cukinię kroimy w grubsze plastry, marchewkę obieramy i również kroimy w plastry. Gotowe warzywa wkładamy do miski, dodajemy oliwę oraz przyprawy i dobrze mieszamy.
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy warzywa równomiernie (paprykę skórką do dołu) i pieczemy 20 minut, następnie przełączamy na termoobieg i pieczemy jeszcze 10 min lub do miękkości warzyw.
4. Bulion podgrzewamy w garnku, a po upieczeniu, dodajemy warzywa (z papryki po upieczeniu zdejmujemy skórkę).
5. Całość blendujemy na gładko, a jeśli jest potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem według preferencji.
6. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas to groszek ptysiowy owsiany bez dodatku cukru.
Uwagi:
- Zupkę można podawać od początku rozszerzania diety - pomiń sól, posól Wasze porcje na talerzach.
- Polecam Ci gotować duży garnek rosołu/bulionu i mrozić w dedykowanych woreczkach do mrożenia. Dzięki temu później zrobienie odżywczej zupy zajmuje chwilę.




28.11.23
Zobacz także:


Idealna owsianka dla niemowlaka
Zastanawiasz się czy owsianka dla niemowlaka jest odpowiednim daniem? TAK! Sprawdź przepis na pyszną owsiankę dla niemowlaka i całej rodziny.

Pieczona komosanka dla całej rodziny
Poznaj pyszną alternatywę pieczonej owsianki! Zapraszam Cię do wypróbowania tego prostego przepisu pełnego wartości odżywczych i smaku! BEZ cukru, BEZ nabiału, BEZ jajek, BEZ glutenu!

Pieczone rzodkiewki
Super smaczne pieczone rzodkiewki mają delikatny smak. Dzięki pieczeniu pozbywamy się ich ostrości. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, kolacji czy śniadania. Mogą również być pyszną i zdrową samodzielną przekąską.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!