Niezwykle prosta i pyszna zupa pomidorowo-marchewkowa
Miałam taki czas, że nie jadłam w ogóle zup. Twierdziłam, że ich nie lubię, sama nie wiem czemu, może po prostu nie wiedziałam co to znaczy pyszna zupa?
Teraz się to zmienia i gotuję zupę przynajmniej raz w tygodniu, duży gar. Repertuar mam nadal raczej ograniczony, ale próbuję nowych przepisów i jako, że sezon jesień-zima to najlepszy czas na zupy, to myślę, że tych propozycji będzie na blogu znacznie więcej. Przynajmniej taki mam zamiar ;)
Bulion długo gotowany jest, moim zdaniem, podstawą, aby wyszła pyszna zupa. Nastaw go z samego rana i niech się gotuje cały dzień. Taki wywar gotowany długo ma niesamowity aromat i smak. Jeśli do tej pory gotowałaś/eś bulion tylko 3-4 godziny, koniecznie spróbuj dłużej - 8 godzin. Uwierz mi, poczujesz różnicę. No i nie zapominaj o mrożeniu bulionu! Mrożenie to jest świetna sprawa. Warto mieć zamrożony bulion, bo ułatwia to gotowanie. Masz już wtedy gotową bazę do innych zup lub dań np. do risotto lub innych potrawek.
Przepis na zupę pomidorowo-marchewkową, który znajdziesz poniżej, jest banalny w przygotowaniu i nie potrzebujesz do jego przygotowania wiele. Podstawą jest aromatyczny bulion, do tego pomidory oraz marchewki i to wszystko, no jeszcze trochę pieprzu, soli (dla starszych) i kurkumy. Prawda, że prosto? Nie dość, że prosto to zaskakująco smacznie. Skorzystaj z czasu, że sezon pomidorowy jeszcze trwa i koniecznie spróbujcie tej zupy, wybierając do jej przygotowania dojrzałe i aromatyczne pomidory.
Taka zupa idealnie nada się, moim zdaniem, na drugie śniadanie czy podwieczorek, a nawet na obiad (możesz dodać soczewicę lub ciecierzycę po większą ilość białka lub zamiast ryżu bogatą w białko komosę ryżową czy kaszę gryczaną). Jest to również świetna opcja na kolację. Polecam do niej grzankę z żytniego chleba z awokado i czarnuszką - dla mnie niebo w gębie.
Te piękne naczynia ceramiczne ze zdjęcia znajdziecie u Eli
Lista składników:
1 litr bulionu
300 g marchewek
350 g dojrzałych pomidorów
przyprawy: pieprz, sól (dla starszych) według uznania, 2 szczypty kurkumy
oliwa z oliwek lub inny tłuszcz
Wykonanie:
1. Obrane marchewki kroimy w cienkie plastry, a obrane pomidory w kostkę.
2. Marchewki podsmażamy w garnku przez chwilę, po czym dodajemy pomidory oraz przyprawy i podsmażamy jeszcze chwilę.
3. Wlewamy 1 litr bulionu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.
4. Dokładnie blendujemy i podajemy np. z ryżem lub makaronem.
Uwagi:
- Zupy wychodzi na ok. 4 porcje.
- Możesz użyć standardowego rosołu lub bulionu warzywnego.
- Zupę możemy podawać od początku rozszerzania diety. Jeśli gotujesz ją dla niemowlaka pomiń podsmażanie i nie dodawaj soli.
- Na koniec gotowania posmakuj i w razie potrzeby dodatkowo dopraw zupę.
- Warto, żeby pomidory, których będziemy używać do zupy były dojrzałe i aromatyczne. Będzie miało to duży wpływ na smak zupy.
- Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień.
19.09.22
Zobacz także:
Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury bez cukru
Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury bez dodatku cukru to propozycja ekspresowego dania dla całej rodziny!
Przepysznie kokosowy przepis na naleśnik pieczony
Kto nie lubi naleśników? Sprawdź ten prosty przepis na naleśnika pieczonego z kokosową nutą. Pyszna propozycja posiłku na śniadanie, podwieczorek czy kolację dla małych i dużych.
Pyszny deser z chia bez dodatku cukru
Pyszny i zdrowy deser z chia bez dodatku cukru! Odpowiedni zarówno dla dziecka, jak i dorosłego! Prosty i szybki w wykonaniu!
Dodaj komentarz
Zaobserwuj mnie na Instagramie!
to jeszcze przepis na bulion by się przydał 😉
Jak tylko go dopracuję to na pewno podzielę się przepisem 😉