Zaczarowane placki z buraka i jabłka
Zapraszam Cię dziś na zaczarowany przepis na pyszne i szybkie w przygotowaniu placki z buraka i jabłka! Nie martw się nie będziesz musiała brudzić sobie rąk i obierać buraka 😉 Wszystko to za sprawą buraka w formie liofilizowanego proszku! Wystarczy go wsypać do masy na placki i w ekspresowy sposób wzbogacamy posiłek o warzywa!
Jeśli nie masz buraka liofilizowanego, możesz go pominąć i zrobić placki tylko z jabłkiem. Polecam wówczas dodać szczyptę cynamonu. Nie będą to wprawdzie ani placki z burakiem ani warzywne, ale za to również pyszne 😉
Placuszki wychodzą w pięknym różowym kolorze! Dzieci będą wprost zachwycone! 😍
Placki z buraka i jabłka są proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie nadadzą się na śniadanie, do lunchboxa, na przekąskę, w drogę, na kolację czy na imprezę!
Z czym podać te placki? Możesz podać je w towarzystwie świeżych warzyw lub owoców, a także owoców liofilizowanych w kawałkach czy orzechów.
Szukasz innych przepisów na placuszki?
Sprawdź przepis na między innymi:
- Puszyste placuszki bananowe dla całej rodziny – BEZ cukru, BEZ nabiału
- Placki z cukinii dla niemowlaka i starszaka
- Puszyste placki z dynią i jabłkiem
🎉🎉🎉Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji Mamo! Co dziś jemy?. 🤩
Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨👩👦
Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩🍳
🎉🎉🎉Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages
Lista składników:
1 łyżka mąki z dużą górką (35 g)
1 malutkie jabłko (140 g - waga przed obraniem)
1 jajko
opcjonalnie szczypta cynamonu lub przyprawy do piernika
Wykonanie:
1. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę.
2. Jabłko obieramy ze skóry, pozbywamy się gniazda nasiennego, dzielimy na mniejsze kawałki i blendujemy z żółtkiem na gładką masę.
3. Do białka dodajemy mąkę, buraczaną różdżkę smaku, zblendowane jabłko z żółtkiem i delikatnie miksujemy.
4. Smażymy na rozgrzanej patelni, z dwóch stron, pod przykryciem, na małej mocy kuchenki, do zarumienienia.
Uwagi:
- Placuszki smażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu, jeśli używasz zwykłej patelni, będzie konieczność użycia tłuszczu.
- Używam mąki orkiszowej jasnej, może być zwykła pszenna.
07.11.23
Zobacz także:
Proste w wykonaniu domowe żelki
Niezwykle proste i szybkie w wykonaniu, a do tego zdrowe domowe żelki z agarem i sokiem NFC! Musisz tego spróbować!
Pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką
Przepyszny pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką z dodatkiem cynamonu! Idealna jesienno-zimowa propozycja na posiłek dla całej rodziny! Wciąga smakiem!
Dlaczego liofilizowane owoce są doskonałym wyborem dla Twojego dziecka?
Jeśli ciekawi Cię co to w ogóle jest ta cała liofilizacja? Dlaczego warto zaprosić owoce liofilizowane do swojej kuchni? Czy są odpowiednie dla niemowląt? Do czego je wykorzystać? To zapraszam Cię do tego wpisu!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!