Zaczarowane placki z buraka i jabłka

placki z buraka i jabłka

Zapraszam Cię dziś na zaczarowany przepis na pyszne i szybkie w przygotowaniu placki z buraka i jabłka! Nie martw się nie będziesz musiała brudzić sobie rąk i obierać buraka 😉 Wszystko to za sprawą buraka w formie liofilizowanego proszku! Wystarczy go wsypać do masy na placki i w ekspresowy sposób wzbogacamy posiłek o warzywa!

Jeśli nie masz buraka liofilizowanego, możesz go pominąć i zrobić placki tylko z jabłkiem. Polecam wówczas dodać szczyptę cynamonu. Nie będą to wprawdzie ani placki z burakiem ani warzywne, ale za to również pyszne 😉

Placuszki wychodzą w pięknym różowym kolorze! Dzieci będą wprost zachwycone! 😍

Placki z buraka i jabłka są proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie nadadzą się na śniadanie, do lunchboxa, na przekąskę, w drogę, na kolację czy na imprezę!

Z czym podać te placki? Możesz podać je w towarzystwie świeżych warzyw lub owoców, a także owoców liofilizowanych w kawałkach czy orzechów.

Szukasz innych przepisów na placuszki?

Sprawdź przepis na między innymi:

🎉🎉🎉Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji Mamo! Co dziś jemy?. 🤩

Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨‍👩‍👦

Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩‍🍳

🎉🎉🎉Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages

Lista składników:

1  łyżka mąki z dużą górką (35 g)

separator składniki przepisu

1 malutkie jabłko (140 g - waga przed obraniem)

separator składniki przepisu

1 jajko

separator składniki przepisu

1 różdżka smaku: burak

separator składniki przepisu

opcjonalnie szczypta cynamonu lub przyprawy do piernika

Wykonanie:

1. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę.

2.  Jabłko obieramy ze skóry, pozbywamy się gniazda nasiennego, dzielimy na mniejsze kawałki i blendujemy z żółtkiem na gładką masę.

3. Do białka dodajemy mąkę, buraczaną różdżkę smaku, zblendowane jabłko z żółtkiem i delikatnie miksujemy.

4. Smażymy na rozgrzanej patelni, z dwóch stron, pod przykryciem, na małej mocy kuchenki, do zarumienienia.

Uwagi:

  • Placuszki smażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu, jeśli używasz zwykłej patelni, będzie konieczność użycia tłuszczu.
  • Używam mąki orkiszowej jasnej, może być zwykła pszenna.

Malwina Trzcińska

07.11.23

Zobacz także:

domowe żelki

Proste w wykonaniu domowe żelki

Niezwykle proste i szybkie w wykonaniu, a do tego zdrowe domowe żelki z agarem i sokiem NFC! Musisz tego spróbować!

pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką

Pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką

Przepyszny pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką z dodatkiem cynamonu! Idealna jesienno-zimowa propozycja na posiłek dla całej rodziny! Wciąga smakiem!

liofilizowane owoce

Dlaczego liofilizowane owoce są doskonałym wyborem dla Twojego dziecka?

Jeśli ciekawi Cię co to w ogóle jest ta cała liofilizacja? Dlaczego warto zaprosić owoce liofilizowane do swojej kuchni? Czy są odpowiednie dla niemowląt? Do czego je wykorzystać? To zapraszam Cię do tego wpisu!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!