Pyszne risotto z dynią i kurczakiem


Jeśli poszukujesz przepisów na wykorzystanie dyni to zapraszam Cię na to pyszne risotto z dynią i kurczakiem. Warto korzystać w sezonie i zajadać się dynią, bo jest bogactwem witamin, między innymi witaminy A, C, E, kwasu foliowego, a także minerałów takich jak chociażby potas, magnez, cynk czy wapń. Wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Ma między innymi korzystny wpływ na wzrok oraz skórę. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Może wpływać na poprawę działania naszego układu odpornościowego.
Risotto jest potrawą prostą, dosyć szybką, ale dosyć uciążliwe jest ciągłe pilnowanie i mieszanie. Jednakże jest bardzo fajnym daniem ponieważ z wersji bazowej możemy wyczarować inne pyszne warianty. Takim sposobem za każdym razem możemy mieć inne danie. Dziś zapraszam Cię do spróbowania wariantu risotto z dynią. Z proporcji podanych poniżej starcza na dwa obiady lub kolacje dla mojej trzyosobowej rodziny - mama, tata, dziecko.
Jeśli szukasz więcej inspiracji na dania z dynią to koniecznie sprawdź przepis na placki z dynią i jabłkiem oraz potrawkę z dynią i kurczakiem.
Bibliografia:
Lista składników:
pierś z kurczaka ok. 400 g
ok. 250 g ryżu
1 średniej wielkości cebula
ok. 1-1,2 l bulionu (ewentualnie można użyć wody)
0,5 kg dyni hokkaido
przyprawy: większa szczypta kurkumy, pieprz czarny lub biały, sól (dla starszych) wedle uznania
jogurt naturalny 200 g - do kurczaka (kupuję w lidlu marki Pilos)
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki parmezanu
tłuszcz do podsmażenia
Wykonanie:
1. Wieczór przed robieniem risotto przygotowujemy kurczaka. Kroimy go w kostkę/paski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posypujemy pieprzem (polecam biały). Jeśli używasz soli dodaj ją dopiero tuż przed smażeniem kurczaka), dodajemy jogurt, mieszamy i wkładamy na noc do lodówki.
2. Cebulę i dynię obieramy i kroimy w małą kostkę.
3. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni na dużej mocy kuchenki ok. 2-3 minuty z każdej strony.
4. Zdejmujemy kurczaka i podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy suchy ryż i chwilę smażymy cały czas mieszając.
5. Dodajemy dynię i zalewamy gorącym bulionem/wodą do przykrycia składników, często mieszamy.
6. Jak ryż wchłonie płyny ponownie podlewamy często mieszając. Podlewamy tak długo aż ryż i dynia będą wystarczająco dla nas miękkie.
7. Na koniec dodajemy przyprawy, parmezan oraz kurczaka i wszystko dobrze mieszamy.
Uwagi:- Taką potrawę podałabym dziecku ok. roku. Można też dostosować ją dla młodszych dzieci-pomiń podsmażanie i parmezan.
- Zamiast kurczaka możesz dodać ciecierzycę.
- Zamiast bulionu można podlewać wrzątkiem, jednak polecam aromatyczny rosół/bulion, który robi tu dużą robotę.

10.10.22
Zobacz także:
Pieczona komosanka dla całej rodziny
Poznaj pyszną alternatywę pieczonej owsianki! Zapraszam Cię do wypróbowania tego prostego przepisu pełnego wartości odżywczych i smaku! BEZ cukru, BEZ nabiału, BEZ jajek, BEZ glutenu!
Przepyszny domowy budyń czekoladowy
Szukasz przepisu na domowy budyń czekoladowy? Może nie wiesz co zrobić dziecku pysznego, ale i zdrowego na drugie śniadanie czy podwieczorek? Sprawdź koniecznie ten przepis na pyszny domowy budyń czekoladowy, który zbiera same dobre opinie. Posmakujcie i się przekonajcie, czy i Wam zasmakuje.
Babeczki bananowe z konfiturą
Pyszne i proste w przygotowaniu babeczki bananowe z konfiturą bez dodatku cukru. Te babeczki bananowe idealnie sprawdzą się…
Dodaj komentarz
Zaobserwuj mnie na Instagramie!
Czym zastąpić dynie?
Batat zamiast dyni powinien się dobrze sprawdzić 🙂