Pożywny koktajl kakaowy z ciecierzycą
Ten przepis na pożywny koktajl kakaowy z ciecierzycą pochodzi z mojego e-booka Pożywne Koktajle!
Koktajle świetnie sprawdzają się latem kiedy upały dają się we znaki i nasz apetyt maleje. Jednak warto, żeby taki koktajl to nie była tylko bomba cukrowa, a dobrze zbilansowany pożywny koktajl. Dlatego właśnie przygotowałam e-book, gdzie znajdziesz 10 przepisów na takie właśnie koktajle! Przy tworzeniu tego e-booka pomagała mi dietetyczka, która wsparła merytorycznie e-booka oraz przeliczyła wartości odżywcze każdego koktajlu.
Co wyróżnia tego e-booka z przepisami na koktajle?
- Koktajle są pożywne i dobrze zbilansowane. Znajdziemy tam zarówno owoce i liście jak i orzechy, pestki czy zboża.
- Oszczędność czasu i żywności. Gramatura produktów zbożowych podana jest na sucho, a także po ugotowaniu. Dzięki temu, jeśli zostanie Ci reszta ugotowanej kaszy, ryżu, płatków czy kaszki bez problemów będzie można wykorzystać te resztki do zrobienia koktajlu!
- Dzięki temu, że koktajle są dobrze zbilansowane można podać je nie tylko na przekąskę, ale również na pełnowartościowy posiłek.
- W uwagach znajdziesz pomysły jak można wykorzystać niektóre z produktów, które wykorzystujemy do zrobienia koktajlu. Dzięki temu nie marnujemy żywności i mamy więcej pysznych posiłków!
- Te koktajle to świetny sposób, aby wprowadzić do diety, czy to dziecka, czy dorosłego, kasze i pseudo zboża jak kasza jaglana, gryczana, bogaty w żelazo amarantus czy komosa ryżowa.
Przepisy na koktajle odpowiednie są dla całej rodziny - od niemowlaka po dorosłego!
Koktajle są także świetne pod tym względem, że nawet maluszek może pomagać podczas przygotowania i wrzucać kawałki produktów do blendera. To świetna nauka i zabawa dla takiego malca!
Lista składników:
Ugotowana ciecierzyca (może być ze słoika lub puszki): 40 g przepłukanej z zalewy
Orzechy włoskie: 10 g (4 niewielkie połówki)
Daktyl suszony: 10 g (1 sztuka)
2 płaskie łyżeczki kakao 100 % bez cukru
1 mały dojrzały banan
Wykonanie:
1. Owoce obieramy i usuwamy pestki.
2. Dzielimy produkty na mniejsze części.
3. Wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Uwagi:- Porcja ok. 300 ml
- Przepis pochodzi z e-booka Pożywne Koktajle
- Resztę ciecierzycy możesz wykorzystać w wielu różnych daniach takich jak hummus, curry, gofry (zarówno na słodko jak i wytrawnie). Przepisy na te dania znajdziesz w moich e-bookach: Gofrownik, Pasty oraz Jemy razem. Ponadto, ciecierzycę możesz dodać do potraw takich jak szakszuka, leczo czy sos pomidorowy.
20.06.24
Zobacz także:
Prosty przepis na domowe krakersy
Szukasz przekąski na imprezę lub czegoś do chrupania podczas oglądania filmu? Sprawdź koniecznie ten prosty przepis na domowe krakersy.
Spaghetti bolognese
Sos bolognese przygotowany na dobrej jakości wołowinie nie tylko jest przepyszny, ale stanowi także bogate źródło żelaza. Pierwiastek…
Elektrolity – co to takiego i dlaczego są ważne?
Elektrolity to drobne, ale niezwykle istotne składniki obecne w naszym organizmie. Choć rzadko myślimy o nich na co…
Zaobserwuj mnie na Instagramie!


POPRZEDNI WPIS





