Kisiel domowy ze świeżych truskawek
Zapraszam Cię po przepis na pyszny i zdrowego kisiel domowy ze świeżych truskawek! Ten przepis doskonale sprawdzi się zarówno dla niemowląt, jak i dla dorosłych. Kisiel ten jest nie tylko smaczny, ale również prosty i szybki w przygotowaniu, co czyni go idealnym wyborem na podwieczorek.
Głównym składnikiem tego kisielu są soczyste truskawki bez dodatku cukru. Dzięki temu możemy cieszyć się naturalnym smakiem owoców, a jednocześnie uniknąć nadmiaru słodyczy. Możemy również dodać do kisielu pokrojone w małe kawałeczki truskawki, które dodadzą mu jeszcze więcej świeżości i intensywności smaku.
Dodatkowo, możemy urozmaicić nasz kisiel, dodając do niego owoców liofilizowanych w grysiku oraz zboża ekspandowane. To świetny sposób na wzbogacenie naszego podwieczorku o zdrowe składniki i interesującą teksturę. Dzięki nim nasz kisiel będzie nie tylko smaczny, ale również pożywny i sycący.
W ten sposób, przygotowując kisiel domowy, możemy cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem zarówno dla naszych najmłodszych, jak i dla siebie samych. Gotowanie w domu daje nam kontrolę nad składnikami, a taki kisiel domowy jest doskonałym tego przykładem. Nie tylko jest pyszny, ale również bogatszy w składniki odżywcze niż ten sklepowy.
Już teraz zapraszam do zapoznania się z moim przepisem na kisiel domowy i czerpania radości z przygotowywania zdrowych i smacznych posiłków dla całej rodziny!
A jeśli masz ochotę spróbować innego smaku kisielu domowego to zapraszam Cię do wypróbowania tego przepisu na pyszny kisiel mango-ananas.
Pyszne i zdrowe dodatki, które świetnie się sprawdzą do domowego kisielu takie jak owoce liofilizowane w grysiku czy zboża ekspandowane znajdziesz w moim sklepie.
Bambusowa miseczka z przyssawką ze zdjęcia jest dostępna w moim sklepie.
Lista składników:
200 g świeżych truskawek (waga z szypułkami - bez ok. 180 g)
25 g skrobi ziemniaczanej (1 czubata łyżka)
220 ml wody ( 1 szklanka) + 70 ml zimnej wody (1/3 szklanki)
Wykonanie:
1. Truskawki myjemy, pozbywamy je szypułek i blendujemy.
2. Do szklanki z 70 ml zimnej wody dodajemy 25 g skrobi ziemniaczanej i dobrze mieszamy.
3. W garnku zagotowujemy 220 ml (1 szklankę) wody i dodajemy zblendowane truskawki.
4. Do gotującej się wody z truskawkami dodajemy wodę ze skrobią (zamieszaj przed dodaniem) i od razu energicznie mieszamy łyżką lub rózgą gotując ok. 2-3 minuty.
Uwagi:- Porcja podana w przepisie jest dla jednej osoby (jeśli gotujesz dla dziecka i Twoje dziecko mało je to wówczas zostanie również dla Ciebie ;)).
- Pamiętaj żeby dobrze wymieszać skrobię z wodą przed samym dodaniem ponieważ skrobia szybko opada na dno.
- Kisiel możesz podać np. z truskawkami pokrojonymi w małe kawałeczki, posypane owocami liofilizowanymi w grysiku i zbożami ekspandowanymi.
12.06.23
Zobacz także:
Puszyste placki z dynią i jabłkiem
Placki z dynią i jabłkiem - idealne jesienne połączenie! Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu puszyste placki dla całej rodziny! Placki z dynią i jabłkiem idealnie nadają się na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek, przekąskę, ale również na kolację.
Idealna owsianka dla niemowlaka
Zastanawiasz się czy owsianka dla niemowlaka jest odpowiednim daniem? TAK! Sprawdź przepis na pyszną owsiankę dla niemowlaka i całej rodziny.
Wyjątkowe ciasto marchewkowe bez jajka
Wyjątkowe ciasto marchewkowe bez jajka oraz bez cukru. Świetny pomysł na pyszny podwieczorek! Zdrowszy wybór!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!