Kisiel domowy ze świeżych truskawek

Zapraszam Cię po przepis na pyszny i zdrowego kisiel domowy ze świeżych truskawek! Ten przepis doskonale sprawdzi się zarówno dla niemowląt, jak i dla dorosłych. Kisiel ten jest nie tylko smaczny, ale również prosty i szybki w przygotowaniu, co czyni go idealnym wyborem na podwieczorek.
Głównym składnikiem tego kisielu są soczyste truskawki bez dodatku cukru. Dzięki temu możemy cieszyć się naturalnym smakiem owoców, a jednocześnie uniknąć nadmiaru słodyczy. Możemy również dodać do kisielu pokrojone w małe kawałeczki truskawki, które dodadzą mu jeszcze więcej świeżości i intensywności smaku.
Dodatkowo, możemy urozmaicić nasz kisiel, dodając do niego owoców liofilizowanych w grysiku oraz zboża ekspandowane. To świetny sposób na wzbogacenie naszego podwieczorku o zdrowe składniki i interesującą teksturę. Dzięki nim nasz kisiel będzie nie tylko smaczny, ale również pożywny i sycący.
W ten sposób, przygotowując kisiel domowy, możemy cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem zarówno dla naszych najmłodszych, jak i dla siebie samych. Gotowanie w domu daje nam kontrolę nad składnikami, a taki kisiel domowy jest doskonałym tego przykładem. Nie tylko jest pyszny, ale również bogatszy w składniki odżywcze niż ten sklepowy.
Już teraz zapraszam do zapoznania się z moim przepisem na kisiel domowy i czerpania radości z przygotowywania zdrowych i smacznych posiłków dla całej rodziny!
A jeśli masz ochotę spróbować innego smaku kisielu domowego to zapraszam Cię do wypróbowania tego przepisu na pyszny kisiel mango-ananas.
Pyszne i zdrowe dodatki, które świetnie się sprawdzą do domowego kisielu takie jak owoce liofilizowane w grysiku czy zboża ekspandowane znajdziesz w moim sklepie.
Bambusowa miseczka z przyssawką ze zdjęcia jest dostępna w moim sklepie.
Lista składników:
200 g świeżych truskawek (waga z szypułkami - bez ok. 180 g)
25 g skrobi ziemniaczanej (1 czubata łyżka)
220 ml wody ( 1 szklanka) + 70 ml zimnej wody (1/3 szklanki)
Wykonanie:
1. Truskawki myjemy, pozbywamy je szypułek i blendujemy.
2. Do szklanki z 70 ml zimnej wody dodajemy 25 g skrobi ziemniaczanej i dobrze mieszamy.
3. W garnku zagotowujemy 220 ml (1 szklankę) wody i dodajemy zblendowane truskawki.
4. Do gotującej się wody z truskawkami dodajemy wodę ze skrobią (zamieszaj przed dodaniem) i od razu energicznie mieszamy łyżką lub rózgą gotując ok. 2-3 minuty.
Uwagi:- Porcja podana w przepisie jest dla jednej osoby (jeśli gotujesz dla dziecka i Twoje dziecko mało je to wówczas zostanie również dla Ciebie ;)).
- Pamiętaj żeby dobrze wymieszać skrobię z wodą przed samym dodaniem ponieważ skrobia szybko opada na dno.
- Kisiel możesz podać np. z truskawkami pokrojonymi w małe kawałeczki, posypane owocami liofilizowanymi w grysiku i zbożami ekspandowanymi.


12.06.23
Zobacz także:

Jak zachęcić dziecko do jedzenia? Poznaj 3 sposoby, które oswoją Twoje dziecko ze zdrowym jedzeniem
Jak zachęcić dziecko do jedzenia zdrowych i wartościowych posiłków? Poznaj 3 sposoby, które oswoją Twoje dziecko z jedzeniem. Wprowadź dziecko w świat zdrowego jedzenia i spraw, aby było to przyjemnością, a nie przymusem.
Niezwykle prosta i pyszna zupa pomidorowo-marchewkowa
Szukasz przepisu na prostą oraz pyszną zupę dla dziecka i całej rodziny? Koniecznie sprawdź przepis na tę pyszną zupę pomidorowo-marchewkową. Niezwykle prosta w wykonaniu, tylko z kilku składników.
Spaghetti z tuńczykiem – obiad ekspresowy
Spaghetti z tuńczykiem to bardzo szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Idealny na zabiegane dni, kiedy nie masz czasu na gotowanie, a mimo to chcesz przygotować domowy i pożywny posiłek. Świetna propozycja zarówno na obiad jak i na kolację dla całej rodziny!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!