Piernikowe ciasteczka bez cukru

Piernikowe ciasteczka bez cukru

Przepis na te niezwykle proste i smaczne ciasteczka bez cukru pochodzi ze strony www.helpa.pl.

Jeżeli chodzi o wypieki ciast, ciasteczek to bardzo rzadko to robię. Jednak kiedy zobaczyłam ten przepis i to jaki jest prosty, nie było wyjścia, musiałam ich spróbować. Okazało się, że rzeczywiście są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Twoje dziecko śmiało może pomóc Ci w kuchni w ich przygotowaniu! Moja 2,5 letnia córka Laura bardzo chętnie pomagała. Szczególnie podobało jej się wyjadanie "lukru", który przygotowałam do ciasteczek oraz liofilizowanych truskawek do dekoracji- zjadła je wszystkie! Na zdrowy i pyszny "lukier" przepis znajdziesz poniżej w uwagach. Ciasteczka udekorowałyśmy dodatkowo komosą ekspandowaną. Do dekoracji możesz użyć dowolnych owoców liofilizowanych w kawałkach, grysiku czy proszku oraz różnego rodzaju zbóż ekspandowanych.

Dotychczas zrobiłam dwie wersje tych ciasteczek. Jedna była z kaszką owsianą z daktylami i szpinakiem a druga z sezonową kaszką piernikową. Jeszcze nie próbowałam, ale jestem pewna, że z kaszką orkiszowo-owsianą z daktylami i kakao też wyjdą pyszne. Jadłam ją gotowaną i była bardzo smaczna, więc i do ciastek się idealnie nada- na pewno będę testowała.

Takie ciasteczka bez cukru z wykorzystaniem kaszek to świetny pomysł na zdrowsze łakocie dla dziecka, ale i dla dorosłych. Mojemu mężowi bardzo zasmakowały mimo, że nie są słodkie i już pyta się kiedy znowu robię.

A jeśli szukasz innych zdrowszych deserów dla dziecka (i nie tylko) to koniecznie spróbuj tych pysznych babeczek jabłkowo-marchewkowych.

Lista składników:

1 opakowanie 200 g do wyboru: kaszki piernikowej/kaszki owsianej ze szpinakiem i daktylami/kaszki orkiszowo-owsianej z kakao i daktylami separator składniki przepisu

1 jajko

separator składniki przepisu

100 gramów masła

separator składniki przepisu

opcjonalnie dla większej słodyczy 1 łyżeczka sproszkowanych daktyli/miodu (dla starszych)

Wykonanie:

1. Do dużej miski wsypujemy kaszkę, dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i wbijamy jajko.

2. Szybko zagniatamy kruche ciasto (gdyby bardzo się kleiło – dodajemy jeszcze odrobinę dowolnej kaszki, a przed wałkowaniem ciasto możemy chwilę schłodzić w lodówce).

3. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pieczemy w nagrzanym do 180 ℃ piekarniku w termoobiegu do lekkiego zrumienienia, ok. 8 minut.

Uwagi:
  • Do ciasteczek możesz zrobić super prosty, przepyszny i zdrowy "lukier": rozpuść 4 łyżeczki oleju kokosowego i wymieszaj z 4 czubatymi łyżeczkami sproszkowanych owoców liofilizowanych.
  • Możesz użyć innej dowolnej kaszki i samodzielnie dodać przyprawy.

Malwina Trzcińska

14.12.22

Zobacz także:

Owsianka z marchewką i rodzynkami

Owsianka z marchewką dla niemowlaka i dla starszaka

Spróbuj owsianki w jesiennej odsłonie! Pyszne śniadanie lub kolacja dla całej rodziny - od niemowlaka po dorosłego!

bezglutenowy domowy chleb gryczany

Prosty i smaczny domowy chleb gryczany

Szukasz przepisu na domowy, zdrowy chleb? Sprawdź ten przepis na prosty w wykonaniu bezglutenowy, domowy chleb gryczany.

ile je noworodek

Ile powinien jeść noworodek? Zalecenia karmienia noworodka i niemowlaka piersią oraz mlekiem modyfikowanym.

Zastanawiasz się ile powinien jeść noworodek? Jak dużo i ile mleka podawać dziecku? Czy karmienie w nocy jest niezdrowe? Czy oprócz mleka podawać inne płyny? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz we wpisie. Zapraszam!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!