Prosta potrawa z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z warzywami

Ta prosta potrawka z mięsa mielonego dosyć często pojawia się u nas w domu na obiad. Szczególnie wtedy, kiedy pustki w lodówce oraz kiedy czasu i weny brak.
Staram się mieć zawsze kilka produktów spożywczych w zapasie, żeby móc wyczarować jakiś zdrowy obiad bez wychodzenia na zakupy. Pierwszą grupą produktów są mrożonki, szczególnie w okresie zimowym to podstawa. Kilka paczek mrożonych warzyw i owoców zawsze jest na czarną godzinę. To samo tyczy się mięsa. Zaczęłam kupować na zapas i je mrozić żeby zaoszczędzić czas i nie chodzić tak często do sklepu. Natomiast jeżeli chodzi o produkty w szafce to zawsze mam przynajmniej dwie butelki dobrej jakościowo passaty pomidorowej. Polecam Ci tę z firmy EkoWital, używamy już od jakiegoś czasu. Jest świetna jakościowo, czysty skład, ekologiczna i do tego w świetnej cenie. Dzięki takim tylko podstawowym składnikom w Twojej kuchni zawsze możesz wyczarować zdrowy i pyszny obiad dla swojej rodziny.
Potrawa z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z warzywami jest banalnie prosta w wykonaniu i nie wymaga od Ciebie zbyt wiele pracy. Z proporcji, które podaje w przepisie wychodzi obiad na dwa dni dla mojej trzyosobowej rodziny. Ta potrawka świetnie smakuje z ryżem, kaszą czy makaronem. Pysznym dodatkiem będą ogórki kiszone, buraczki lub ulubiona surówka.
Jeśli szukasz innych pomysłów na prosty obiad to polecam również prostą potrawę z dynią i kurczakiem.
Lista składników:
ok. 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
1 średniej wielkości cebula
1 duży ząbek czosnku
1 butelka passaty pomidorowej
warzywa mrożone: 1,5 szklanki marchewki z groszkiem i 1,5 szklanki fasolki szparagowej
przyprawy: pieprz, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi, sól dla starszych
oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do podsmażenia
Wykonanie:
1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i całość podsmażamy chwilę na patelni.
2. Cebulkę i czosnek przesuwamy na skraj patelni lub zdejmujemy i podsmażamy mięso.
3. Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem, dodajemy passatę, przyprawy, warzywa i wszystko mieszamy.
4. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu/mocy do miękkości warzyw - ok. godziny (od czasu do czasu warto zamieszać, ale nie trzeba nad tym stać).
Uwagi:- Podsmażane potrawy najlepiej podawać dziecku bliżej 1. r.ż.. Jeśli chcesz przystosować tę potrawę dla młodszego dziecka po prostu nie podsmażaj tylko wszystko razem duś do odpowiedniej miękkości. Dodatkowo możesz dla młodszego dziecka ją zblendować, jeśli nie podajesz jeszcze kawałków.
17.10.22
Zobacz także:
Jak zachęcić dziecko do jedzenia? Poznaj 3 sposoby, które oswoją Twoje dziecko ze zdrowym jedzeniem
Jak zachęcić dziecko do jedzenia zdrowych i wartościowych posiłków? Poznaj 3 sposoby, które oswoją Twoje dziecko z jedzeniem. Wprowadź dziecko w świat zdrowego jedzenia i spraw, aby było to przyjemnością, a nie przymusem.
Placki z cukinii dla niemowlaka i starszaka
Placki z cukinii dla niemowlaka i starszaka to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy kolację dla całej rodziny! Prosty i szybki w przygotowaniu przepyszny posiłek!
Kakaowe kulki daktylowe
Nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe! Oczywiście daktyle zawierają w sobie sporo cukru, więc mimo wszystko traktujemy…
Zaobserwuj mnie na Instagramie!