Smakowite placuszki z cukinii i marchewki

Pyszne placuszki z cukinii i marchewki dla całej rodziny

Przepis na placuszki z cukinii i marchewki, który znajdziecie poniżej, to jeden z naszych ulubionych przepisów na wytrawne placki. Koniecznie wypróbuj, są naprawdę smaczne.

Lubię placki za ich uniwersalność. W szczególności dla dzieci to super danie ponieważ są poręczne i mało brudzące. Świetnie nadają się praktycznie na każdy posiłek, nawet do obiadu taka wytrawna wersja będzie super dodatkiem.

Te placuszki z cukinii i marchewki są świetnym jedzonkiem na wynos - w podróż, na spacer, na piknik, ponieważ smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno, więc nie trzeba się martwić o podgrzewanie. Są fajnym pomysłem na zdrowy posiłek zarówno dla Twojego dziecka jak i całej rodziny. Polecam podawać z porcją ulubionych warzyw oraz resztą jogurtu, który zostaje z przepisu - można też zrobić z niego sos czosnkowy.

Lista składników:

1 czubata łyżka mąki (ok. 30 g) ja użyłam mąki orkiszowej jasnej, może być zwykła pszenna

separator składniki przepisu

1 łyżka jogurtu naturalnego (kupuję w Lidlu marki Pilos)

separator składniki przepisu

1 jajko

separator składniki przepisu

25 g marchewki

separator składniki przepisu

60 g cukinii

separator składniki przepisu

0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

separator składniki przepisu

opcjonalnie odrobina posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

1. Cukinię i marchew ścieramy na tarce o małych oczkach, a szczypiorek drobno siekamy.

2. Białko jaja ubijamy.

3. Do białka dodajemy żółtko oraz jogurt i lekko miksujemy. Dodajemy mąkę i ponownie delikatnie miksujemy do połączenia składników.

4. Odciskamy z wody marchew oraz cukinię i dodajemy ją wraz ze szczypiorkiem oraz ziołami do masy i delikatnie mieszamy łyżką.

5. Łyżeczką/łyżką nabieramy masę, formujemy placuszki i smażymy na rozgrzanej patelni, na małej mocy kuchenki, pod przykryciem, z dwóch stron, do zarumienienia.

Uwagi:

  • Placuszki smażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu, jeśli używasz zwykłej patelni, będzie konieczność użycia tłuszczu.
  • Placuszki można przechowywać w lodówce oraz mrozić.
  • Z tej porcji ciasta wychodzi ok. 11 sztuk mniejszych placków.

Malwina Trzcińska

29.09.22

Zobacz także:

Jemy razem - jak jeść razem z niemowlakiem to samo

Jemy Razem, Czyli Jak Jeść Razem z Niemowlakiem od Początku Rozszerzania Diety: Praktyczne Wskazówki

Jemy razem - czyli praktyczne wskazówki jak jeść razem z niemowlakiem od początku rozszerzania diety to samo! Poznaj moje sposoby i przepisy!

przepyszne, puszyste placuszki bananowe

Puszyste placuszki bananowe dla całej rodziny – BEZ cukru, BEZ nabiału

Przepyszne, puszyste, proste i szybkie w przygotowaniu placuszki bananowe. BEZ cukru, BEZ nabiału. Idealne zarówno dla niemowlaka jak i całej rodziny. Świetna propozycja na śniadanie, zdrowy deser czy kolację. Spróbuj koniecznie i sprawdź czy pokochasz je tak samo jak my! ;)

ciasto z fasoli bez cukru

Kremowe i intensywnie kakaowe ciasto z fasoli bez cukru

Pyszne, kremowe i intensywnie kakaowe ciasto z fasoli bez dodatku cukru. Idealny, delikatnie słodki deser dla całej rodziny.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!