Wyjątkowe ciasto marchewkowe bez jajka

ciasto marchewkowe bez jajka

Dziś, zapraszam Cię na przepyszne i wyjątkowe ciasto marchewkowe! Bez jajka, a w mojej wersji także bez cukru rafinowanego. Moja rodzina już je pokochała, mam nadzieję, że zasmakuje również Tobie!

Swoją wersję tego ciasta zrobiłam z dodatkiem sproszkowanych daktyli zamiast zwykłego cukru i śmiało mogę polecić, bo ciasto wychodzi przepyszne! Sproszkowane daktyle, orzechy, cynamon czy płatki znajdziesz w moim sklepie.

Zamiast cukru pudru polecam Ci posypać ciasto owocami liofilizowanymi w proszku. Świetnie się tu sprawdzą tropikalne różdżki smaku od HELPA.

Lista składników:

240 g mąki (u mnie mix: 120 g orkiszowej jasnej i 120 g zblendowanych na mąkę płatków owsianych i gryczanych)

separator składniki przepisu

100 g sproszkowanych daktyli (możesz zamienić na cukier lub miód)

separator składniki przepisu 50 g orzechów włoskich separator składniki przepisu

2 łyżeczki cynamonu

separator składniki przepisu

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

separator składniki przepisu 1 łyżeczka proszku do pieczenia separator składniki przepisu

1 łyżeczka sody 

separator składniki przepisu

0,5 kg marchwi

separator składniki przepisu 55 g oliwy z oliwek lub innego tłuszczu separator składniki przepisu

120 g soku wyciśniętego z pomarańczy (u mnie była to 1 mała pomarańcza)

separator składniki przepisu

1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

1. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2. Włączamy i ustawiamy piekarnik na 180 stopni w funkcji góra-dół.

3. Orzechy drobno siekamy, siemię lniane, jeśli jest taka potrzeba - mielimy, a z pomarańczy wyciskamy sok.

4. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche, natomiast w drugiej wszystkie składniki mokre. Następnie mokre dodajemy do suchych i wszystko dobrze mieszamy.

5. Przekładamy do naczynia, które można używać w piekarniku. (Ja użyłam keksówki silikonowej o wymiarach: 28x15x7, którą wyłożyłam papierem do pieczenia.

6. Pieczemy ok. 55 min.

Uwagi:

  • Cynamon najlepiej wybieraj cejloński. Dobrej jakości cynamon znajdziesz w moim sklepie <TU>.
  • Ważne jest żeby marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i trochę odcisnąć z soku.
  • Mąki przesiałam przez sitko.

Malwina Trzcińska

26.10.23

Zobacz także:

bezglutenowy domowy chleb gryczany

Prosty i smaczny domowy chleb gryczany

Szukasz przepisu na domowy, zdrowy chleb? Sprawdź ten przepis na prosty w wykonaniu bezglutenowy, domowy chleb gryczany.

Owsianka z marchewką i rodzynkami

Owsianka z marchewką dla niemowlaka i dla starszaka

Spróbuj owsianki w jesiennej odsłonie! Pyszne śniadanie lub kolacja dla całej rodziny - od niemowlaka po dorosłego!

pyszny domowy kisiel mango-ananas

Najlepszy domowy kisiel mango-ananas

Sprawdź przepis na ten pyszny domowy kisiel! Jest banalnie prosty w wykonaniu, a do tego bije na głowę te gotowce ze sklepu. Taki domowy kisiel jest zdrowszą opcją od tych paczkowanych, a robi się go tylko chwilę dłużej. Wersja smakowa, którą Ci tu proponuje jest moim zdaniem najsmaczniejsza ze wszystkich, które jadłam. Domowy kisiel to super pomysł na podwieczorek, deser czy przekąskę dla niemowlaka, starszaka i całej rodziny.

2 komentarze

  • Ola pisze:

    Super a czy mogę dać suszone daktyle zalane wodą i zblendowane

    • Niestety z suszonymi nie próbowałam, więc nie wiem jakie wyjdzie. W smaku myślę, że nie będzie się niczym różnić, jedynie konsystencja może być inna, bardziej mokra.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!