Wyjątkowe ciasto marchewkowe bez jajka
Dziś, zapraszam Cię na przepyszne i wyjątkowe ciasto marchewkowe! Bez jajka, a w mojej wersji także bez cukru rafinowanego. Moja rodzina już je pokochała, mam nadzieję, że zasmakuje również Tobie!
Swoją wersję tego ciasta zrobiłam z dodatkiem sproszkowanych daktyli zamiast zwykłego cukru i śmiało mogę polecić, bo ciasto wychodzi przepyszne! Sproszkowane daktyle, orzechy, cynamon czy płatki znajdziesz w moim sklepie.
Zamiast cukru pudru polecam Ci posypać ciasto owocami liofilizowanymi w proszku.
Lista składników:
240 g mąki (u mnie mix: 120 g orkiszowej jasnej i 120 g zblendowanych na mąkę płatków owsianych i gryczanych)
100 g sproszkowanych daktyli (możesz zamienić na cukier lub miód)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka sody
0,5 kg marchwi
120 g soku wyciśniętego z pomarańczy (u mnie była to 1 mała pomarańcza)
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Włączamy i ustawiamy piekarnik na 180 stopni w funkcji góra-dół.
3. Orzechy drobno siekamy, siemię lniane, jeśli jest taka potrzeba - mielimy, a z pomarańczy wyciskamy sok.
4. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche, natomiast w drugiej wszystkie składniki mokre. Następnie mokre dodajemy do suchych i wszystko dobrze mieszamy.
5. Przekładamy do naczynia, które można używać w piekarniku. (Ja użyłam keksówki silikonowej o wymiarach: 28x15x7, którą wyłożyłam papierem do pieczenia.
6. Pieczemy ok. 55 min.
Uwagi:
- Ważne jest żeby marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i trochę odcisnąć z soku.
- Mąki przesiałam przez sitko.
26.10.23
Zobacz także:
Kakaowe kulki daktylowe
Nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe! Oczywiście daktyle zawierają w sobie sporo cukru, więc mimo wszystko traktujemy…
Pyszna i zdrowa domowa nutella
Domowa nutella to przepis na super prostą i szybką w wykonaniu pastę kakaowo-orzechową. Jest to zdrowsza wersja, BEZ cukru, z naturalnych składników. Idealna do gofrów i naleśników. Wypróbuj już dziś!
Pieczona komosanka dla całej rodziny
Poznaj pyszną alternatywę pieczonej owsianki! Zapraszam Cię do wypróbowania tego prostego przepisu pełnego wartości odżywczych i smaku! BEZ cukru, BEZ nabiału, BEZ jajek, BEZ glutenu!
Dodaj komentarz
Zaobserwuj mnie na Instagramie!


POPRZEDNI WPIS






Super a czy mogę dać suszone daktyle zalane wodą i zblendowane
Niestety z suszonymi nie próbowałam, więc nie wiem jakie wyjdzie. W smaku myślę, że nie będzie się niczym różnić, jedynie konsystencja może być inna, bardziej mokra.
Czy ciasto na drugi dzień też jest smaczne?
tak