Wyjątkowe ciasto marchewkowe bez jajka
Dziś, zapraszam Cię na przepyszne i wyjątkowe ciasto marchewkowe! Bez jajka, a w mojej wersji także bez cukru rafinowanego. Moja rodzina już je pokochała, mam nadzieję, że zasmakuje również Tobie!
Swoją wersję tego ciasta zrobiłam z dodatkiem sproszkowanych daktyli zamiast zwykłego cukru i śmiało mogę polecić, bo ciasto wychodzi przepyszne! Sproszkowane daktyle, orzechy, cynamon czy płatki znajdziesz w moim sklepie.
Zamiast cukru pudru polecam Ci posypać ciasto owocami liofilizowanymi w proszku. Świetnie się tu sprawdzą tropikalne różdżki smaku od HELPA.
Lista składników:
240 g mąki (u mnie mix: 120 g orkiszowej jasnej i 120 g zblendowanych na mąkę płatków owsianych i gryczanych)
100 g sproszkowanych daktyli (możesz zamienić na cukier lub miód)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka sody
0,5 kg marchwi
120 g soku wyciśniętego z pomarańczy (u mnie była to 1 mała pomarańcza)
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Włączamy i ustawiamy piekarnik na 180 stopni w funkcji góra-dół.
3. Orzechy drobno siekamy, siemię lniane, jeśli jest taka potrzeba - mielimy, a z pomarańczy wyciskamy sok.
4. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche, natomiast w drugiej wszystkie składniki mokre. Następnie mokre dodajemy do suchych i wszystko dobrze mieszamy.
5. Przekładamy do naczynia, które można używać w piekarniku. (Ja użyłam keksówki silikonowej o wymiarach: 28x15x7, którą wyłożyłam papierem do pieczenia.
6. Pieczemy ok. 55 min.
Uwagi:
- Cynamon najlepiej wybieraj cejloński. Dobrej jakości cynamon znajdziesz w moim sklepie <TU>.
- Ważne jest żeby marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i trochę odcisnąć z soku.
- Mąki przesiałam przez sitko.
26.10.23
Zobacz także:
Szakszuka idealna
Nie masz pomysłu na śniadanie dla rodziny? Sprawdź koniecznie przepis na moją ulubioną szakszuke. Idealne proste, smaczne i zdrowe śniadanie, a także świetny pomysł na obiad!
Pieczone rzodkiewki
Super smaczne pieczone rzodkiewki mają delikatny smak. Dzięki pieczeniu pozbywamy się ich ostrości. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, kolacji czy śniadania. Mogą również być pyszną i zdrową samodzielną przekąską.
Zupa z pieczonych warzyw
Zupa z pieczonych warzyw to pyszna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny! To również świetny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety! A podana z groszkiem ptysiowym smakuje jeszcze lepiej!
Dodaj komentarz
Zaobserwuj mnie na Instagramie!
Super a czy mogę dać suszone daktyle zalane wodą i zblendowane
Niestety z suszonymi nie próbowałam, więc nie wiem jakie wyjdzie. W smaku myślę, że nie będzie się niczym różnić, jedynie konsystencja może być inna, bardziej mokra.