Wyjątkowy tost francuski na słodko z jabłkiem i cynamonem

Tost francuski w innej, ciekawej odsłonie. Bez smażenia i bez sztucznego cukru. Bardzo szybki i prosty przepis z podstawowych składników, które zapewne znajdziesz w swojej kuchni. Zapraszam do przetestowania.
Tost francuski na słodko z jabłkiem i cynamonem z piekarnika to świetny pomysł na podwieczorek, słodkie śniadanie czy kolację dla Twojego dziecka, a także całej rodziny. Idealny posiłek również dla najmłodszych domowników.
Z czym podać takiego tosta? Mi najbardziej smakuje z konfiturą bez cukru oraz pastą z orzechów (ostatnio wygrywa ta z laskowych). Można również podgrzać mrożone owoce w rondelku i podać z nimi lub po prostu posypać dodatkową porcją cynamonu.
Jeśli szukasz innych przepisów na słodkie pyszności to zapraszam do wypróbowania placków z jabłkiem lub omleta z kakao i bananem. A może lubisz rodzynki tak samo jak my? Wtedy koniecznie spróbuj tych smakowitych placków skyrowych właśnie z rodzynkami.
🎉🎉🎉 Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji mobilnej Mamo! Co dziś jemy? 🤩 W wersji premium aplikacji znajdziesz jeszcze więcej pysznych przepisów!
Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨👩👦
Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩🍳
🎉🎉🎉 Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages
Lista składników:
3 małe kromki chleba 90 g (użyłam chleba żytniego)
1 jajko
0,5 małego jabłka
0,5 łyżeczki cynamonu
naczynie do zapiekania
masło klarowane
Wykonanie:
1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni w termoobiegu z naczyniem w środku.
2. Jabłko obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładko z dodatkiem cynamonu oraz jajka.
3. Wyciągamy naczynie z piekarnika, dodajemy trochę masła klarowanego, rozsmarowujemy je po całym naczyniu (zachowaj ostrożność, naczynie będzie gorące) i układamy kromki chleba tak, aby do siebie przylegały.
4. Wylewamy na chleb przygotowaną masę, rozprowadzamy po całości i pieczemy ok. 8-10 min.
Uwagi:- Żeby zrobić jedną porcję tego dania używam szklanego pojemnika z Ikea, w którym można zapiekać, i który to ma ok. 17 cm dł. oraz ok. 11 cm szerokości. Możesz użyć większego naczynia i zrobić od razu więcej porcji, użyj wtedy odpowiednio więcej składników.
- Polecam jeść na świeżo, jeszcze ciepłe, najlepiej wtedy smakuje.
- Idealnie pasuje do tego dania masło orzechowe i konfitura bez cukru.
04.01.23
Zobacz także:
Szakszuka idealna
Nie masz pomysłu na śniadanie dla rodziny? Sprawdź koniecznie przepis na moją ulubioną szakszuke. Idealne proste, smaczne i zdrowe śniadanie, a także świetny pomysł na obiad!
Czy berberyna może wspierać proces odchudzania?
W świecie pełnym diet obiecujących błyskawiczne efekty i preparatów o cudownym działaniu, berberyna coraz częściej pojawia się jako…
Przepis na gofry domowe bez cukru: budyniowo-kokosowe z gruszką
Szukasz wyjątkowego przepisu na gofry domowe bez cukru? Koniecznie sprawdź ten przepis! Przepyszna, ale i zdrowsza wersja gofrów dla całej rodziny!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!