Wyjątkowy tost francuski na słodko z jabłkiem i cynamonem

Wyjątkowy tost francuski na słodko z jabłkiem i cynamonem

Tost francuski w innej, ciekawej odsłonie. Bez smażenia i bez sztucznego cukru. Bardzo szybki i prosty przepis z podstawowych składników, które zapewne znajdziesz w swojej kuchni. Zapraszam do przetestowania.

Tost francuski na słodko z jabłkiem i cynamonem z piekarnika to świetny pomysł na podwieczorek, słodkie śniadanie czy kolację dla Twojego dziecka, a także całej rodziny. Idealny posiłek również dla najmłodszych domowników.

Z czym podać takiego tosta? Mi najbardziej smakuje z konfiturą bez cukru oraz pastą z orzechów (ostatnio wygrywa ta z laskowych). Można również podgrzać mrożone owoce w rondelku i podać z nimi lub po prostu posypać dodatkową porcją cynamonu.

Jeśli szukasz innych przepisów na słodkie pyszności to zapraszam do wypróbowania placków z jabłkiem lub omleta z kakao i bananem. A może lubisz rodzynki tak samo jak my? Wtedy koniecznie spróbuj tych smakowitych placków skyrowych właśnie z rodzynkami.

Lista składników:

3 małe kromki chleba 90 g (użyłam chleba żytniego)

separator składniki przepisu

1 jajko

separator składniki przepisu

0,5 małego jabłka

separator składniki przepisu

0,5 łyżeczki cynamonu

separator składniki przepisu

naczynie do zapiekania

separator składniki przepisu

masło klarowane

Wykonanie:

1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni w termoobiegu z naczyniem w środku.

2. Jabłko obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładko z dodatkiem cynamonu oraz jajka.

3. Wyciągamy naczynie z piekarnika, dodajemy trochę masła klarowanego, rozsmarowujemy je po całym naczyniu (zachowaj ostrożność, naczynie będzie gorące) i układamy kromki chleba tak, aby do siebie przylegały.

4. Wylewamy na chleb przygotowaną masę, rozprowadzamy po całości i pieczemy ok. 8-10 min.

Uwagi:
  • Żeby zrobić jedną porcję tego dania używam szklanego pojemnika z Ikea, w którym można zapiekać, i który to ma ok. 17 cm dł. oraz ok. 11 cm szerokości. Możesz użyć większego naczynia i zrobić od razu więcej porcji, użyj wtedy odpowiednio więcej składników.
  • Polecam jeść na świeżo, jeszcze ciepłe, najlepiej wtedy smakuje.
  • Idealnie pasuje do tego dania masło orzechowe i konfitura bez cukru.

Malwina Trzcińska

04.01.23

Zobacz także:

pulpety w sosie pomidorowym

Proste i przepyszne pulpety w sosie pomidorowym

Nie masz pomysłu na obiad? Pulpety w sosie pomidorowym to zawsze świetna propozycja obiadowa! Kochają je wszyscy! Przynajmniej u mnie w rodzinie ;) Spróbuj ich i Ty!

pyszny omlet z bananem i kakao

Super smaczny omlet z bananem i kakao

Ten przepyszny omlet z bananem i kakao to świetny pomysł na śniadanie, II śniadanie, zdrowy deser czy nawet kolację zarówno dla Twojego dziecka, a także dla Ciebie. Spróbujcie i przekonajcie się czy skradnie również Wasze serca!

pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką

Pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką

Przepyszny pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką z dodatkiem cynamonu! Idealna jesienno-zimowa propozycja na posiłek dla całej rodziny! Wciąga smakiem!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!