Wyjątkowy tost francuski na słodko z jabłkiem i cynamonem

Wyjątkowy tost francuski na słodko z jabłkiem i cynamonem

Tost francuski w innej, ciekawej odsłonie. Bez smażenia i bez sztucznego cukru. Bardzo szybki i prosty przepis z podstawowych składników, które zapewne znajdziesz w swojej kuchni. Zapraszam do przetestowania.

Tost francuski na słodko z jabłkiem i cynamonem z piekarnika to świetny pomysł na podwieczorek, słodkie śniadanie czy kolację dla Twojego dziecka, a także całej rodziny. Idealny posiłek również dla najmłodszych domowników.

Z czym podać takiego tosta? Mi najbardziej smakuje z konfiturą bez cukru oraz pastą z orzechów (ostatnio wygrywa ta z laskowych). Można również podgrzać mrożone owoce w rondelku i podać z nimi lub po prostu posypać dodatkową porcją cynamonu.

Jeśli szukasz innych przepisów na słodkie pyszności to zapraszam do wypróbowania placków z jabłkiem lub omleta z kakao i bananem. A może lubisz rodzynki tak samo jak my? Wtedy koniecznie spróbuj tych smakowitych placków skyrowych właśnie z rodzynkami.

🎉🎉🎉 Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji mobilnej Mamo! Co dziś jemy? 🤩 W wersji premium aplikacji znajdziesz jeszcze więcej pysznych przepisów!

Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨‍👩‍👦

Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩‍🍳

🎉🎉🎉 Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages

Lista składników:

3 małe kromki chleba 90 g (użyłam chleba żytniego)

separator składniki przepisu

1 jajko

separator składniki przepisu

0,5 małego jabłka

separator składniki przepisu

0,5 łyżeczki cynamonu

separator składniki przepisu

naczynie do zapiekania

separator składniki przepisu

masło klarowane

Wykonanie:

1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni w termoobiegu z naczyniem w środku.

2. Jabłko obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładko z dodatkiem cynamonu oraz jajka.

3. Wyciągamy naczynie z piekarnika, dodajemy trochę masła klarowanego, rozsmarowujemy je po całym naczyniu (zachowaj ostrożność, naczynie będzie gorące) i układamy kromki chleba tak, aby do siebie przylegały.

4. Wylewamy na chleb przygotowaną masę, rozprowadzamy po całości i pieczemy ok. 8-10 min.

Uwagi:
  • Żeby zrobić jedną porcję tego dania używam szklanego pojemnika z Ikea, w którym można zapiekać, i który to ma ok. 17 cm dł. oraz ok. 11 cm szerokości. Możesz użyć większego naczynia i zrobić od razu więcej porcji, użyj wtedy odpowiednio więcej składników.
  • Polecam jeść na świeżo, jeszcze ciepłe, najlepiej wtedy smakuje.
  • Idealnie pasuje do tego dania masło orzechowe i konfitura bez cukru.

Malwina Trzcińska

04.01.23

Zobacz także:

Placuszki twarogowe z rodzynkami

Placuszki twarogowe z rodzynkami

Przepyszne placuszki twarogowe, którym odrobinę słodyczy nadają rodzynki. Znikają ekspresowo! Idealne na śniadanie, podwieczorek, kolację, a także na…

prosty przepis na domowe krakersy

Prosty przepis na domowe krakersy

Szukasz przekąski na imprezę lub czegoś do chrupania podczas oglądania filmu? Sprawdź koniecznie ten prosty przepis na domowe krakersy.

Delikatna waniliowa owsianka dla dzieci i całej rodziny

Delikatna waniliowa owsianka dla dzieci i całej rodziny

Smaczna i delikatna w smaku owsianka dla dzieci, a także całej rodziny. Świetny pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Najlepiej smakuje w towarzystwie soczystej pomarańczy. Koniecznie musicie spróbować!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!