Zaczarowane placki z buraka i jabłka

placki z buraka i jabłka

Zapraszam Cię dziś na zaczarowany przepis na pyszne i szybkie w przygotowaniu placki z buraka i jabłka! Nie martw się nie będziesz musiała brudzić sobie rąk i obierać buraka 😉 Wszystko to za sprawą buraka w formie liofilizowanego proszku! Wystarczy go wsypać do masy na placki i w ekspresowy sposób wzbogacamy posiłek o warzywa!

Jeśli nie masz buraka liofilizowanego, możesz go pominąć i zrobić placki tylko z jabłkiem. Polecam wówczas dodać szczyptę cynamonu. Nie będą to wprawdzie ani placki z burakiem ani warzywne, ale za to również pyszne 😉

Placuszki wychodzą w pięknym różowym kolorze! Dzieci będą wprost zachwycone! 😍

Placki z buraka i jabłka są proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie nadadzą się na śniadanie, do lunchboxa, na przekąskę, w drogę, na kolację czy na imprezę!

Z czym podać te placki? Możesz podać je w towarzystwie świeżych warzyw lub owoców, a także owoców liofilizowanych w kawałkach czy orzechów.

Szukasz innych przepisów na placuszki?

Sprawdź przepis na między innymi:

🎉🎉🎉Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji Mamo! Co dziś jemy?. 🤩

Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨‍👩‍👦

Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩‍🍳

🎉🎉🎉Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages

Lista składników:

1  łyżka mąki z dużą górką (35 g)

separator składniki przepisu

1 malutkie jabłko (140 g - waga przed obraniem)

separator składniki przepisu

1 jajko

separator składniki przepisu

1 różdżka smaku: burak

separator składniki przepisu

opcjonalnie szczypta cynamonu lub przyprawy do piernika

Wykonanie:

1. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę.

2.  Jabłko obieramy ze skóry, pozbywamy się gniazda nasiennego, dzielimy na mniejsze kawałki i blendujemy z żółtkiem na gładką masę.

3. Do białka dodajemy mąkę, buraczaną różdżkę smaku, zblendowane jabłko z żółtkiem i delikatnie miksujemy.

4. Smażymy na rozgrzanej patelni, z dwóch stron, pod przykryciem, na małej mocy kuchenki, do zarumienienia.

Uwagi:

  • Placuszki smażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu, jeśli używasz zwykłej patelni, będzie konieczność użycia tłuszczu.
  • Używam mąki orkiszowej jasnej, może być zwykła pszenna.

Malwina Trzcińska

07.11.23

Zobacz także:

Kotleciki siekane z piekarnika

Kotleciki siekane z piekarnika

Pyszne kotleciki siekane z piekarnika z dodatkiem papryki, kukurydzy i sera - idealny obiad lub kolacja dla całej…

przepis na pyszne leczo dla całej rodziny

Pyszne leczo z cukinią – przepis bazowy

Sprawdź bazowy przepis na pyszne leczo z cukinią. To wyjątkowa propozycja dania na obiad lub kolację, ponieważ możemy za każdym razem podać je inaczej.

pyszny domowy kisiel mango-ananas

Najlepszy domowy kisiel mango-ananas

Sprawdź przepis na ten pyszny domowy kisiel! Jest banalnie prosty w wykonaniu, a do tego bije na głowę te gotowce ze sklepu. Taki domowy kisiel jest zdrowszą opcją od tych paczkowanych, a robi się go tylko chwilę dłużej. Wersja smakowa, którą Ci tu proponuje jest moim zdaniem najsmaczniejsza ze wszystkich, które jadłam. Domowy kisiel to super pomysł na podwieczorek, deser czy przekąskę dla niemowlaka, starszaka i całej rodziny.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!