Rewelacyjne owocowe placuszki biszkopty bez cukru
Te owocowe placuszki biszkopty od razu stały się hitem na moim profilu na Instagramie, kiedy się tam tylko pojawiły. Pokochały je setki osób, mam nadzieję, że pokochasz je także Ty i Twoje dziecko. Są mega szybkie w przygotowaniu i przepyszne, a do tego nie zawierają nabiału, także i alergicy tu skorzystają. Potrzebujesz do ich przyrządzenia tylko trzech składników.
Placki są fajnym, uniwersalnym posiłkiem/przekąską szczególnie dla najmłodszych. Nie brudzą, idealnie pasują do małej rączki i można je wszędzie zabrać. U nas najczęściej robię je kiedy gdzieś jedziemy lub wychodzimy na spacer.
Owocowe placuszki biszkopty możesz podać na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek czy przekąskę na spacerze. Z czym jeść placuszki? Możesz zaserwować je w towarzystwie na przykład świeżych owoców, z jogurtem naturalnym, dodatkiem orzechów (dla najmłodszych w formie zmielonej), masła orzechowego czy posypane owocami liofilizowanymi w proszku lub w grysiku. Może być to odżywczy posiłek, a do tego jaki smaczny.
A jeśli szukacie przepisu na placuszki wytrawne to zapraszam do spróbowania tego na placki z cukinii i marchewki.
🎉🎉🎉 Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji mobilnej Mamo! Co dziś jemy? 🤩 W wersji premium aplikacji znajdziesz jeszcze więcej pysznych przepisów na różnorodne placki i wiele, wiele więcej!
Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨👩👦
Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩🍳
🎉🎉🎉 Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages
Lista składników:
2 jajka
2 czubate łyżki mąki (takie z dużą górką - ok. 50 g)
2-3 łyżki zblendowanego owocu
Wykonanie:
1. Białko jaja ubijamy.
2. Dodajemy żółtka, zblendowany owoc i chwilę ubijamy na najniższych obrotach do połączenia składników.
3. Dodajemy mąkę i ponownie chwilę ubijamy na najniższych obrotach.
4. Powstałą masę nakładamy małą łyżeczką na rozgrzaną patelnię tworząc mini placuszki.
5. Smażymy na małej/średniej mocy kuchenki, z dwóch stron, do zarumienienia, pod przykryciem.
Uwagi:
- Placuszki smażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu, jeśli używasz zwykłej patelni będzie konieczność jego użycia.
- Możesz użyć dowolnego owocu. Ja wypróbowałam już i mogę polecić z bananem (jeden malutki lub pół większego), nektarynką (1 mała sztuka), mango (odkrawałam kawałem świeżego) - im słodszy owoc, tym słodsze będą placki.
- Zamiast mini placuszków możesz zrobić większe placki. Tych w wersji mini wyszło sporo, nie liczyłam, ale ponad 40 sztuk na pewno będzie. Jak chcę zrobić na szybko tylko dla córki to robię z połowy porcji, a zazwyczaj i tak jeszcze podzieli się z rodzicami ;)
- Placki spokojnie można przechowywać w lodówce i podać na drugi dzień.
- Używam mąki orkiszowej jasnej, może być zwykła pszenna.
- Placuszki możesz podać z dodatkiem konfitury bez dodatku cukru Mamo! Co dziś jemy? Konfitury znajdziesz tu - https://mamocodzisjemy.pl/kategoria-produktu/zdrowa-zywnosc/przetwory/
30.09.22
Zobacz także:
Dlaczego konfitury bez cukru i soki NFC to idealny wybór na zimę?
Zimą nasza dieta często ubożeje w świeże owoce, ponieważ w Polsce nie jest to ich naturalny sezon. Właśnie…
Pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką
Przepyszny pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką z dodatkiem cynamonu! Idealna jesienno-zimowa propozycja na posiłek dla całej rodziny! Wciąga smakiem!
Kakaowe kulki daktylowe
Nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe! Oczywiście daktyle zawierają w sobie sporo cukru, więc mimo wszystko traktujemy…
Zaobserwuj mnie na Instagramie!


POPRZEDNI WPIS





