Smakowite mini placki z jabłkiem

placki z jabłkiem

Dzieci kochają placuszki i mamy również je kochają! Placki są pyszne, są poręczne, nie brudzą, można robić je na różne sposoby. Placki z jabłkiem, na które przepis znajdziesz poniżej są szybkie i proste w wykonaniu. Dzięki dodatku jabłka są słodziutkie, dzięki ubitemu białku puszyste, natomiast za sprawą przypraw aromatyczne.

Placki z jabłkiem są świetną propozycją na śniadanie, II śniadanie, kolację, podwieczorek czy przekąskę na spacerze. Możemy podać je z jogurtem naturalnym, z owocami, konfiturą bez cukru, pastami orzechowymi czy z dodatkiem orzechów lub owoców liofilizowanych.

Zapraszam do wypróbowania przepisu poniżej, a jeśli szukasz innych przepisów na placki to znajdziesz ich tu sporo. Polecam między innymi pyszne placki ze skyrem lub na wytrawnie z cukinią i marchewką.

🎉🎉🎉 Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji mobilnej Mamo! Co dziś jemy? 🤩 W wersji premium aplikacji znajdziesz jeszcze więcej pysznych przepisów na różnorodne placki i wiele, wiele więcej!

Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨‍👩‍👦

Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩‍🍳

🎉🎉🎉 Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages

Lista składników:

2 łyżki mleka/napoju roślinnego

separator składniki przepisu

1 jajko

separator składniki przepisu

0,5 malutkiego jabłka

separator składniki przepisu

1 czuuubata łyżka mąki (u mnie orkiszowa jasna)

separator składniki przepisu

0,5 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru lub 0,5 łyżeczki cynamonu, dwie szczypty imbiru, szczypta gałki muszkatołowej

separator składniki przepisu

opcjonalnie tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

1. Ubijamy białko, dodajemy do niego żółtko, zblendowane jabłko, mleko, mąkę, przyprawy i lekko miksujemy do połączenia składników.

2. Smażymy na rozgrzanej patelni na małej/średniej mocy kuchenki pod przykryciem z obu stron.

Uwagi:
  • Smażę placki na patelni do naleśników z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu. Jeśli używasz patelni z inną powłoką będziesz musiał/a użyć tłuszczu.

Malwina Trzcińska

13.01.23

Zobacz także:

jedzenie dla dziecka

5 powodów, dla których różnorodność w diecie dziecka jest ważna

Zdrowa i zrównoważona dieta ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka. Jednym z kluczowych elementów zdrowego odżywiania jest…

bezglutenowy domowy chleb gryczany

Prosty i smaczny domowy chleb gryczany

Szukasz przepisu na domowy, zdrowy chleb? Sprawdź ten przepis na prosty w wykonaniu bezglutenowy, domowy chleb gryczany.

Placuszki twarogowe z rodzynkami

Placuszki twarogowe z rodzynkami

Przepyszne placuszki twarogowe, którym odrobinę słodyczy nadają rodzynki. Znikają ekspresowo! Idealne na śniadanie, podwieczorek, kolację, a także na…

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!